• Benim Hocam Ortaokul Videoları

Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Anadolu Medeniyetleri Can Alıcı Yerler Ders Notu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ebrulizm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ebrulizm

Aktif Üye
Üye

Hititler, Lidyalılar ve İyonlar

Hititler

• Yerleşim Yerleri: Anadolu'nun orta kesiminde (bugünkü Çorum ve çevresi). Başkentleri Hattuşaş (Boğazköy) şehridir.
  • Yönetim: Krallar hem başkomutan hem de baş yargıçtı. Kraliçeye "Tavananna" denirdi ve önemli kararlarda söz sahibiydi.
  • Kanunlar: Adaletli ve insancıl kanunlarıyla tanınmışlardır. Kölelerin bile hakları korunmuştur.
  • Askeri Güç: Güçlü orduları vardı ve savaş arabaları kullanırlardı.
  • Din: Çok tanrılı bir dine inanmışlardır. Bu yüzden Hititler’e "Bin Tanrı İli" denirdi.
  • Kadeş Antlaşması: Mısır ile yaptıkları Kadeş Antlaşması, tarihte bilinen ilk yazılı antlaşmadır.

Lidyalılar

• Yerleşim Yerleri: Batı Anadolu'da, Gediz ve Küçük Menderes Nehirleri arasında. Başkentleri Sardes (Sard) şehridir.
  • Ticaret: Kral Yolu adında büyük bir ticaret yolu inşa etmişlerdir. Bu yol, doğudan batıya mal taşınmasını kolaylaştırmıştır.
  • Parayı İcat Ettiler: Tarihte bilinen ilk parayı Lidyalılar yapmıştır. Böylece takas sistemi sona ermiş, ticaret kolaylaşmıştır.
  • Ekonomi: Altın ve değerli madenlerle zenginleşmişlerdir.
  • Kültür ve Sanat: Şehirlerinde lüks yaşam ön plandaydı ve sanat eserleri yapmışlardır.

İyonlar

• Yerleşim Yerleri: Batı Anadolu'da, Ege kıyılarında (Efes, Milet, İzmir gibi şehirler).
  • Bilim ve Felsefe: Bilim ve sanatın gelişmesine büyük katkı sağlamışlardır. Thales, Hipokrat ve Heradot gibi bilim insanları yetişmiştir.
  • Yönetim: Şehir devletleri halinde yaşamışlardır (polisler). Her şehir bağımsızdı.
  • Denizcilik ve Ticaret: Denizcilikte çok ileri gitmişlerdir. Akdeniz ve Karadeniz'de koloniler kurmuşlardır.
  • Sanat ve Mimari: Heykelcilik ve mimarlıkta çok başarılıydılar. Efes'teki Artemis Tapınağı, dünyanın yedi harikasından biridir.

Anadolu Uygarlıkları Ortak Özellikleri

1. Tarım ve Ticaret: Verimli topraklar sayesinde tarım yapmışlar, ticarette gelişmişlerdir.
  2. Bilim ve Sanat: Bilim, sanat ve mimarlıkta ileri gitmişlerdir.
  3. Çok Tanrılı Din: Farklı tanrılara inanmışlar, tapınaklar yapmışlardır.
  4. Farklılıkları Bir Araya Getirme: Anadolu'nun konumu nedeniyle farklı kültürleri etkileyip onlardan etkilenmişlerdir.

Geri