- Web sitesi
- www.sosyalbilgiler.biz
Bu video, Benim Hocam Ortaokul kanalında Berkay Türkal tarafından sunulan, 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin "Siyasal Alanda Yapılan İnkılaplar" konusunu kapsayan kapsamlı bir eğitim içeriğidir.
İşte videonun içeriğine dair hazırlanan tanıtıcı yazı:
Kanal: Benim Hocam Ortaokul
Video Süresi: 14 Dakika 52 Saniye
Videoyu buradan izleyebilirsiniz:
İşte videonun içeriğine dair hazırlanan tanıtıcı yazı:
Video Tanıtımı: Siyasal Alanda Yapılan İnkılaplar
Bu ders videosunda, Yeni Türk Devleti’nin temellerini atan ve yönetim sistemini demokratikleştiren kritik siyasi gelişmeler detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Videoda kronolojik bir sırayla şu ana başlıklar işlenmektedir:- Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922): Milli egemenliğin önündeki en büyük engelin nasıl kaldırıldığı, Lozan görüşmeleri öncesindeki süreç ve bu kararın laiklik yolundaki önemi anlatılıyor. [01:21]
- Ankara’nın Başkent İlan Edilmesi (13 Ekim 1923): Neden İstanbul değil de Ankara? Stratejik, coğrafi ve siyasi nedenlerle Ankara'nın nasıl yeni devletin merkezi haline geldiği vurgulanıyor. [04:21]
- Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923): Devletin adının konması, rejim tartışmalarının son bulması ve "Kabine Sistemi"ne geçiş süreci açıklanıyor. [07:25]
- Halifeliğin Kaldırılması (3 Mart 1924): Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması (laiklik) adına atılan en büyük adım ve aynı gün gerçekleşen diğer önemli kanunlar (Şeriye ve Evkaf Vekaleti, Erkan-ı Harbiye'nin kaldırılması) inceleniyor. [09:26]
- 1924 Anayasası: Yeni Türk Devleti'nin daha kapsamlı ve demokratik ilk anayasasının temel maddeleri ve vatandaşlık tanımı üzerinde duruluyor. [12:52]
- Ders boyunca inkılapların hangi Atatürk İlkeleri (Cumhuriyetçilik, Laiklik, Halkçılık vb.) ile ilişkili olduğu belirtilerek öğrencilerin sınavlara hazırlık sürecine destek olunuyor.
- Güçler Birliği ilkesinin 1924 anayasasındaki durumu gibi kritik detaylar "Benim Notum" bölümleriyle pekiştiriliyor. [13:51]
Kanal: Benim Hocam Ortaokul
Video Süresi: 14 Dakika 52 Saniye
Videoyu buradan izleyebilirsiniz: