• Benim Hocam Ortaokul Videoları

İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    5. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    6. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    7. SINIF
    İzle
    İNKILAP TARİHİ
    8. SINIF
    Sınıf Seç
    SOSYAL BİLGİLER

Video 8.Sınıf - T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Ekonomi Alanında Yapılan İnkılaplar - Benim Hocam Yayınları

erkanisanmaz

Site Yöneticisi
Yönetici
Admin
Web sitesi
www.sosyalbilgiler.biz
Bu video, Benim Hocam Ortaokul kanalında Berkay Hoca tarafından hazırlanan, 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin "Ekonomik Alanda Yapılan İnkılaplar" konusunu detaylı bir şekilde ele alan bir eğitim içeriğidir.

Videonun temel konu başlıkları ve önemli vurguları şunlardır:

Ekonomik Bağımsızlık ve İnkılaplar

• İzmir İktisat Kongresi (1923): Milli ekonominin temellerinin atıldığı kongredir. "Misak-ı İktisadi" (Ekonomi Andı) kabul edilerek dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli üretimin desteklenmesi hedeflenmiştir [00:56].
  • Tarım Alanındaki Gelişmeler: Çiftçinin üzerindeki ağır bir yük olan Aşar Vergisi 1925 yılında kaldırılmıştır [04:16]. Modern tarım yöntemlerini öğretmek amacıyla Atatürk Orman Çiftliği kurulmuş ve Ziraat Bankası aracılığıyla çiftçilere kredi desteği sağlanmıştır [04:46].
  • Sanayi ve Ticaret: Özel teşebbüsü desteklemek için 1927'de Teşvik-i Sanayi Kanunu çıkarılmıştır [06:39]. Ancak özel sektörün yetersiz kaldığı alanlarda devlet devreye girerek "Devletçilik" ilkesi doğrultusunda fabrikalar kurmuştur [06:51].
  • Denizcilik ve Kabotaj Kanunu (1 Temmuz 1926): Türk karasularında yolcu ve yük taşıma hakkının sadece Türk gemilerine ve vatandaşlarına verilmesini sağlayan bu kanun, ekonomik bağımsızlık yolunda çok önemli bir adımdır [07:48].
  • 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı: Amerika'da başlayan ve tüm dünyayı etkileyen bu kriz karşısında Türkiye'nin aldığı önlemler (Merkez Bankası'nın kurulması, yerli malı kullanımı teşviki vb.) ve krizin Devletçilik ilkesinin uygulanmasındaki rolü anlatılmaktadır [09:20].

Atatürk İlkeleri ile İlişkisi

• Milliyetçilik: İzmir İktisat Kongresi, Kabotaj Kanunu ve yerli malı kullanımı gibi milli ekonomiyi hedefleyen çalışmalar [03:10].
  • Halkçılık: Aşar vergisinin kaldırılması ve halkın refahının gözetilmesi [05:35].
  • Devletçilik: Özel sektörün yapamadığı yatırımların (fabrikalar, bankalar) devlet eliyle gerçekleştirilmesi [11:39].
Bu ders videosu, LGS öğrencileri için ekonomik alandaki gelişmeleri kavramsal ve kronolojik olarak sunan önemli bir kaynaktır.

Videoyu buradan izleyebilirsiniz: 8.Sınıf - T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Ekonomik Alanda Yapılan İnkılaplar

Geri