• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

8. SINIF 7. ÜNİTE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME (Ders Kitabı 218-219) CEVAPLARI

MaArif Faruk

Çalışkan Üye
Üye

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 218​

A. II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de alınan siyasi, askerî, sosyal veya ekonomik
tedbirler aşağıda verilmiştir. Cümlelerin yanında yer alan numaraları ilgili olduğu kutulara
yazınız.
1. Gece 23.00’ten sonra sokağa çıkma yasağı uygulandı.
2. Karadeniz'de Türk gemi seferleri durduruldu.
3. İstanbul'da özel otomobillerle trafiğe çıkmak yasaklandı.
4. Bütün illerde hava saldırısı riskine karşı "karartma" uygulaması başlatıldı.
5. Üretim, tüketim ve dağıtım işleri Millî Korunma Kanunu çı-
karılarak devlet kontrolüne alındı.
6. Tahıl stoklarına el kondu.
7. Askerî harcamalar artırıldı.
8. Undan pasta ve benzeri ürünlerin yapılması yasaklandı.
9. Ekmek, zeytin, şeker vs. temel ihtiyaçlar karne ile verildi.
10. Varlık Vergisi konuldu.
11. Toprak Mahsulleri Vergisi çıkarıldı.
12. Petrol Ofisi kuruldu.
13. Et Balık Kurumu kuruldu.
14. İstanbul'daki tifüs salgınını önlemek amacıyla sağlık alanında çalışmalar yapıldı.
15. Almanya ile saldırmazlık antlaşması imzalandı.
ders kitabı cevap anahtarı.jpg

B. Aşağıdaki cümlelerde yer alan boşluklara uygun kavramı, verilenler arasından seçerek yazınız.

Soru: Aşağıdaki cümlelerde yer alan boşluklara uygun kavramı, verilenler arasından seçerek yazınız.

• Cevap:
1) Nutuk Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919-1927 yılları arasını anlatan en önemli yazılı eseridir.
2) İngiltere, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD’nin oluşturduğu gruba Müttefik Devletler denir.
3) II. Dünya Savaşı sonrası uluslararası barışı korumak amacıyla Birleşmiş Milletler Teşkilatı kurulmuştur.
4) II. Dünya Savaşı’nda Almanya, İtalya ve Japonya Mihver Devletler bloğunda yer alan devletlerdir.
5) II. Dünya Savaşı’nın çıkmasına zemin hazırlayan Versay Antlaşması’nın imzalanmasıdır.
6) Müttefik Devletler Yalta Konferansı’nda Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etmeyen devletlerin kurulacak olan uluslararası teşkilata üye olamayacağını duyurdular.
7) II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de ürünlerin yetersiz olmasından dolayı ekmek gibi temel tüketim ürünleri Karne ile verilmiştir.
8) Ülkemizde 1945 yılında çok partili hayata geçiş döneminin ilk muhalefet partisi olan Millî Kalkınma Partisi kuruldu.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 219​

Soru: Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

Soru: Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya Savaşı’nın sonuçlarından değildir?

A) Varşova Paktı’nın kurulması
B) Atom bombasının ilk kez kullanılması
C) Almanya’nın ikiye ayrılması
D) Milletler Cemiyetinin kurulması

• Cevap: D
Soru: II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de kamu güvenliğini ve sağlığını korumak amacıyla bazı tedbirler alınmıştır. Aşağıda verilenlerden hangisi alınan önlemler arasında gösterilemez?

A) İstanbul’da özel otomobillerin trafiğe çıkmasının yasaklanması
B) Tifo, kolera gibi salgın hastalıklara karşı tedbirler alınması
C) Ekmek karnesi uygulamasının başlatılması
D) Bazı yörelerdeki erkeklerin silah altına alınması

• Cevap: C
Soru: Mustafa Kemal’in yazdığı eserlerden bazıları Zabit ve Kumandanla Hasbihal, Cu- malı Ordugâhı, Geometri ve Nutuk’dur. Buna göre Mustafa Kemal’le ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) Farklı alanlarda eserler yazmıştır.
B) Çok yönlü bir kişiliğe sahiptir.
C) En önemli eseri Nutuk’tur.
D) Eserlerinden bazıları askerlikle ilgilidir.

• Cevap: C
Soru: Atatürk’ün ölümünden sonra hakkında yurt içinde ve yurt dışında yapılan yayınlarda ve açıklamalarda onun askeri bir deha, büyük bir devlet adamı, devlet kurucusu ve inkılapçı bir lider olduğundan söz edilmiştir. Bu bilgi Atatürk’ün kişilik özelliklerinden hangisiyle ilgilidir?

A) Çok yönlülüğü
B) Kararlılığı
C) Açık sözlülüğü
D) İleri görüşlülüğü

• Cevap: A
Soru: Eylül 1939’da Almanya’nın Polonya’ya saldırması Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de derin endişe uyandırdı. Ülke yöneticileri Avrupa’da başlayacak savaşın dışında kalmaya yönelik kararlılıklarını her fırsatta dile getirdi. Buna rağmen insanların belleklerinden henüz silinmemiş olan I. Dünya Savaşı’nın olumsuz sonuçları ve zorlukları, toplum üzerinde büyük bir ruhsal baskı oluşturdu. Metne göre II. Dünya Savaşı’nın başlaması, Türk toplumu üzerinde hangi alanda olumsuz etkilere yol açmıştır?

A) Psikolojik
B) Ekonomik
C) Askerî
D) Siyasi

• Cevap: A
Soru: Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de çok partili hayata geçilmesinde etkili olan dış faktörlerden biridir?

A) Halkın ağır ekonomik sorunlara tepki göstermesi
B) Türkiye’nin Batıyla yakınlaşmak istemesi
C) Ülkede muhalefet partisine ihtiyaç duyulması
D) Çok partili hayata geçilmek istenmesi

• Cevap: B
Soru: Atatürk, “Çok zaman geçmeden Avrupa’da bir fırtına kopacak, bu müthiş kasırga, dünyanın her tarafına yayılacak ve insanlık umumî bir harp felâketinin bütün kötülükleri ile bir kere daha karşılaşacak! Bu kanlı, tehlikeli durumda tarafsız kalmak, harbe katılmamak ve devlet gemisini bu fırtına ortasında hiçbir mâniaya çarptırmadan yöneterek harp dışında ve barış içinde yaşamaya çabalamak, bizim için hayatî önem taşımaktadır.” sözleriyle,
I . Balkan savaşları,
II . I. Dünya Savaşı,
III . Dünya Ekonomik Bunalımı,
IV. II. Dünya Savaşı,
gelişmelerinden hangisine ilişkin öngörüde bulunmuştur?

A) I
B) II
C) III
D) IV

• Cevap: D

Geri