8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 218
A. II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de alınan siyasi, askerî, sosyal veya ekonomiktedbirler aşağıda verilmiştir. Cümlelerin yanında yer alan numaraları ilgili olduğu kutulara
yazınız.
1. Gece 23.00’ten sonra sokağa çıkma yasağı uygulandı.
2. Karadeniz'de Türk gemi seferleri durduruldu.
3. İstanbul'da özel otomobillerle trafiğe çıkmak yasaklandı.
4. Bütün illerde hava saldırısı riskine karşı "karartma" uygulaması başlatıldı.
5. Üretim, tüketim ve dağıtım işleri Millî Korunma Kanunu çı-
karılarak devlet kontrolüne alındı.
6. Tahıl stoklarına el kondu.
7. Askerî harcamalar artırıldı.
8. Undan pasta ve benzeri ürünlerin yapılması yasaklandı.
9. Ekmek, zeytin, şeker vs. temel ihtiyaçlar karne ile verildi.
10. Varlık Vergisi konuldu.
11. Toprak Mahsulleri Vergisi çıkarıldı.
12. Petrol Ofisi kuruldu.
13. Et Balık Kurumu kuruldu.
14. İstanbul'daki tifüs salgınını önlemek amacıyla sağlık alanında çalışmalar yapıldı.
15. Almanya ile saldırmazlık antlaşması imzalandı.
B. Aşağıdaki cümlelerde yer alan boşluklara uygun kavramı, verilenler arasından seçerek yazınız.
Soru: Aşağıdaki cümlelerde yer alan boşluklara uygun kavramı, verilenler arasından seçerek yazınız.
- Cevap:
2) İngiltere, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD’nin oluşturduğu gruba Müttefik Devletler denir.
3) II. Dünya Savaşı sonrası uluslararası barışı korumak amacıyla Birleşmiş Milletler Teşkilatı kurulmuştur.
4) II. Dünya Savaşı’nda Almanya, İtalya ve Japonya Mihver Devletler bloğunda yer alan devletlerdir.
5) II. Dünya Savaşı’nın çıkmasına zemin hazırlayan Versay Antlaşması’nın imzalanmasıdır.
6) Müttefik Devletler Yalta Konferansı’nda Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etmeyen devletlerin kurulacak olan uluslararası teşkilata üye olamayacağını duyurdular.
7) II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de ürünlerin yetersiz olmasından dolayı ekmek gibi temel tüketim ürünleri Karne ile verilmiştir.
8) Ülkemizde 1945 yılında çok partili hayata geçiş döneminin ilk muhalefet partisi olan Millî Kalkınma Partisi kuruldu.