Yazılı 8. Sınıf 2. Dönem 1. Yazılı Soruları (24-25 MEB 2. Senaryo)

Mehmet Baykal Yılmaz

mby
Moderatör
Web sitesi
www.instagram.com
Sınav 5 sorudan oluşmaktadır. Sınav Kapsamı:

1741469229911.png

Ekli dosyalar

• 821 24-25 mby.ce_2.docx
    43.1 KB · Görüntüleme: 7,259

Mehmet Baykal Yılmaz

mby
Moderatör
Web sitesi
www.instagram.com
Cevap Anahtarı, yapay zeka ile oluşturulmuştur. Yorum içeren sorularda cevaplar değişkenlik gösterebilir.

1- Lozan Barış Antlaşması'nda Boğazların yönetimi Boğazların yönetiminin uluslararası bir komisyona bırakılması, Türkiye'nin egemenlik hakları açısından kısıtlayıcı bir durumdur. Türkiye, kendi toprakları üzerinde tam yetkiye sahip olamamış ve dış devletlerin Boğazlar üzerindeki etkisini kabul etmek zorunda kalmıştır. Bu durum Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne kadar devam etmiştir.

2-Milli Mücadele Döneminde Ülkenin Durumu Kemal Tahir'in cümlelerinden anlaşıldığı gibi, ülke işgal altındayken halk ikiye bölünmüştü. Bir kesim hâlâ padişaha bağlı kalmayı çözüm olarak görürken, diğerleri Mustafa Kemal ve arkadaşlarının başlattığı bağımsızlık mücadelesine umut bağlamıştı. Ancak ortak görüş, işgalin sonsuza dek süremeyeceği ve bir çözüm bulunması gerektiğiydi.

3-Atatürk İlkeleri ve Açıklaması Cumhuriyetçilik: Halkın egemenliğine dayanan yönetim anlayışıdır. Halkçılık: Herkesin eşit haklara sahip olduğunu savunur. Milliyetçilik: Türk milletinin birlik ve beraberliğini esas alır. Devletçilik: Ekonomide devletin denetleyici ve yönlendirici bir rol üstlenmesidir. Laiklik: Devlet işlerinin din işlerinden ayrılmasıdır. İnkılapçılık: Yenilik ve değişimi esas alır. (Örnek açıklama) Cumhuriyetçilik: Yönetim biçimi olarak halkın iradesine dayanır. Egemenlik kayıtsız şartsız millete aittir.

4-Kavram Eşleştirme
Saltanat: "Devletin başında bir padişah bulunur ve yönetim mutlak bir egemenlik ile yürütülür." (+)
Cumhuriyet: "Halk, yöneticilerini seçer ve devletin yönetiminde söz sahibi olur." (+)
Cumhuriyet: "Bu yönetim biçiminde, padişahın saltanatı sona erdikten sonra halk egemenliği esas alınır." (+)
Saltanat: "Devletin yönetiminde halkın katılımı sınırlıdır ve genellikle monarşik bir yapı hakimdir." (+)
Cumhuriyet: "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." (+)

5-Osmanlı Devleti'nde Farklı Renk Kıyafet Uygulaması Osmanlı Devleti’nde halkın farklı renkte kıyafetler giymesi, millet sistemi uygulamasından kaynaklanmaktadır. Osmanlı, farklı din ve milletlerden oluşan toplumu ayrı gruplar hâlinde yönetmiş ve her topluluğun farklı kıyafet giymesini zorunlu kılmıştır. Bu uygulama, toplumsal düzenin korunmasını amaçlamıştır.