- Web sitesi
- www.sosyalbilgiler.biz
7. Sınıf Sosyal Bilgiler: Vakıf Demek, Medeniyet Demek (2025)
Türk-İslam kültürünün en zarif dayanışma örneği olan vakıfları keşfetmeye hazır mısınız? Sosyal Bilgiler öğretmeni Berkay Türkal’ın anlatımıyla, toplumda yardımlaşma ve dayanışmanın temel taşı olan vakıf kültürünü ve günümüzdeki sivil toplum kuruluşlarını detaylarıyla öğreniyoruz.Video İçeriği ve Öne Çıkan Başlıklar:
- Yardımlaşma ve Dayanışma Ruhu: Türk tarihinin köklerinden gelen birliktelik duygusu ve Türk-İslam medeniyetinde vakıflaşma süreci [00:34].
- Sivil Toplum Kuruluşları (STK): Dernekler, vakıflar, odalar ve sendikaların ortak özellikleri; gönüllülük esası ve kâr amacı gütmeyen yapıları [01:46].
- Tarihten İlginç Vakıf Örnekleri: 1582’de kurulan "Öğrencilere Elbise Veren Vakıf" ve hayvanlar için kurulan "Güvercinhane Yaptıran Vakıf" gibi medeniyet mirasımızdan örnekler [03:33].
- Sosyal Devlet Anlayışı: Vakıfların halka sunduğu ücretsiz hizmetlerin, Türk devletlerindeki sosyal devlet ilkesine nasıl kanıt oluşturduğu [04:18].
- Günümüzün Önemli Vakıf ve STK’ları: * Türk Kızılayı: Afet yardımı, barınma ve kan bağışı faaliyetleri [05:00].
- Yeşilay: Bağımlılıkla mücadele ve toplumsal farkındalık [05:28].
- TEMA ve ÇEKÜL: Erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve kültürel mirasın korunması [05:38].
- LÖSEV, TEV ve Darüşşafaka: Sağlık ve eğitim alanındaki devrim niteliğindeki çalışmalar [07:03].
- Mehmetçik Vakfı ve Darülaceze: Şehit yakınları, gaziler, engelliler ve kimsesizler için sağlanan destekler [07:51].
Neden Bu Videoyu İzlemelisiniz?
- Kazanım Odaklı: 7. Sınıf Sosyal Bilgiler "Üretim, Dağıtım ve Tüketim" ünitesi kazanımlarıyla tam uyumludur.
- Sınavlara Hazırlık: Testlerde sıkça karşınıza çıkan "Sosyal Devlet" ve "STK Özellikleri" gibi kritik kavramlar netleştirilmiştir.
- Değerler Eğitimi: Toplumsal sorunlara duyarlılık, demokrasi kültürü ve gönüllülük bilinci aşılanmaktadır.
Kanal: Benim Hocam Ortaokul
Konu: Vakıflar ve Sivil Toplum Kuruluşları
Medeniyetimizin iyilik yüzü olan vakıf kültürünü daha yakından tanımak ve derslerinizde başarı sağlamak için bu videoyu kaçırmayın!
Video Bağlantısı: 7. Sınıf Sosyal Bilgiler - Vakıf Demek, Medeniyet Demek