Bu video, Benim Hocam Ortaokul kanalında yayınlanan ve 7. Sınıf Sosyal Bilgiler dersi 1. dönem 2. yazılı sınavına hazırlık amacıyla hazırlanmış bir eğitim içeriğidir. Berkay Türkal tarafından sunulan videoda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 5. senaryo modeline uygun sorular ve bu soruların detaylı çözümleri ele alınmaktadır.
Videonun içeriği şu ana başlıkları kapsamaktadır:
Yazılı Sorularına https://tanitim.benimhocam.com/sosyal/#tab2 buradan erişebilirsiniz.
Videonun içeriği şu ana başlıkları kapsamaktadır:
1. Osmanlı Devleti'nde İskân Politikası
- Tanım ve Amaçlar: İskân politikasının, Rumeli'de fethedilen yerlere Anadolu'daki göçebe Türkmenlerin yerleştirilmesi olduğu açıklanmaktadır. Amacın, fethedilen bölgelerin Türkleşmesini ve İslamlaşmasını sağlamak, fetihleri kalıcı kılmak ve üretimi artırmak olduğu belirtilmektedir.
2. İstanbul'un Fethi'nin Nedenleri
- Alanlara Göre Ayrım: İstanbul'un fethinin siyasi (tehditleri ortadan kaldırmak), dini (hadis-i şerifin yerine getirilmesi) ve ekonomik (ticaret yollarının kontrolü) nedenleri analiz edilmektedir.
3. Coğrafi Keşifler ve Sanayi İnkılabı
- Ekonomik Etkiler: Coğrafi Keşifler sonucu Akdeniz limanlarının önemini kaybetmesi ve Osmanlı parasının değer kaybı gibi olumsuz etkiler tartışılmaktadır [03:08].
- Sanayi İnkılabı: Üretimde insan ve hayvan gücünün yerini makine gücünün alması, küçük atölyelerden fabrikalara geçiş ve seri üretimin başlaması anlatılmaktadır [03:36].
4. Osmanlı'da Yenilik Hareketleri
- Alan Bazlı Yenilikler: Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması (askeri), telgraf hattının kurulması (iletişim), demir yolu yapımı (ulaşım) ve Ziraat Bankası'nın kurulması (ekonomi) gibi ıslahatlar tablo üzerinden eşleştirilmektedir.
5. Türk Sanatları ve Tarihi Yerleşimler
- Geleneksel Sanatlar: Bir metin üzerinden Ebru ve Hat sanatlarının özellikleri tanıtılmaktadır.
- Çatalhöyük: Konya'da bulunan Çatalhöyük'te yerleşmeyi etkileyen faktörler arasında su kaynakları ve verimli toprakların önemi vurgulanmaktadır [06:24].
Yazılı Sorularına https://tanitim.benimhocam.com/sosyal/#tab2 buradan erişebilirsiniz.