• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

Sunu 632 İslam Medeniyetinin Ortak Mirasa Katkıları

erkanisanmaz

Site Yöneticisi
Yönetici
Admin
Web sitesi
www.sosyalbilgiler.biz
632 İslam Medeniyetinin Ortak Mirasa Katkıları.fw.png

Bu sunum, 6. sınıf Sosyal Bilgiler dersi müfredatına uygun olarak hazırlanan "İslam Medeniyetinin Ortak Mirasa Katkıları" konusunu kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Sunumun içeriği, öğrencilerin hem bilgi edinmesini hem de interaktif etkinliklerle bu bilgileri pekiştirmesini hedeflemektedir.

İşte 6. sınıf seviyesine göre sunumun ana başlıkları ve içeriği:

1. İslam Medeniyetinin Altın Çağı​

İslam'ın Bilime Verdiği Önem: Kur'an ayetleri (Zümer Suresi) ve Hadis-i Şerifler ışığında İslam'ın eğitime ve öğrenmeye verdiği değer vurgulanmaktadır.
Tarihsel Karşılaştırma: 7. ve 13. yüzyıllar arasında Avrupa'da "dogmatik düşünce" hakimken, İslam dünyasında bilim ve sanatın nasıl geliştiği anlatılmaktadır.

2. İslamiyet’in Doğuşu ve Yayılışı

Cahiliye Dönemi:
İslam öncesi Arap Yarımadası'ndaki adaletsizlikler, putperestlik ve toplumsal eşitsizlikler ele alınmaktadır.
Hz. Muhammed Dönemi: Peygamberimizin doğumu, ilk vahiy ve Müslümanların Mekke'den Medine'ye göçü (Hicret) anlatılmaktadır.
Önemli Savaşlar: Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarının nedenleri ve sonuçları özetlenmektedir.
Toplumsal Hukuk: Farklı grupların bir arada yaşamasını sağlayan Medine Vesikası ve insan haklarına vurgu yapan Veda Hutbesi gibi önemli belgeler tanıtılmaktadır.

3. Dört Halife Dönemi (632-661)​

Bu dönemdeki önemli gelişmeler halifelere göre ayrılmıştır:
Hz. Ebubekir: Kur'an-ı Kerim'in kitap haline getirilmesi.
Hz. Ömer: Devlet teşkilatlanması, Divan kurulması ve Hicri Takvim'in oluşturulması.
Hz. Osman: Kur'an'ın çoğaltılması ve ilk İslam donanmasının kurulması.
Hz. Ali: Eğitime verilen önem ve ilim çalışmaları.

4. Emeviler ve Abbasiler Dönemi​

Emeviler: Mimari eserler (Kubbetü’s-Sahra), İslam sanatları (Hat, Tezhip, Cilt) ve Arapça'nın resmi dil olması anlatılmaktadır.
Abbasiler: Bağdat'ın bir bilim merkezi haline gelmesi ve Beytülhikme (Bilgelik Evi) sayesinde yapılan tercüme faaliyetleri vurgulanmaktadır.
Bilim İnsanları: İbn-i Sina (Tıp), Harizmi (Matematik) ve Biruni (Astronomi) gibi dünyaya yön veren isimler tanıtılmaktadır.

Sunum sadece bilgi vermez, aynı zamanda dersi eğlenceli hale getiren bölümler içerir:
Ben Bilirim & Kim Bilecek Etkinlikleri: Öğrencilerin bilgilerini ölçen interaktif oyunlar.
Çarkı Sosyal: Puan toplamaya dayalı bir sınıf içi yarışma etkinliği.
Çıkmış Sorular: Daha önceki yıllarda (DPY sınavları gibi) bu konuyla ilgili sorulan sorular ve çözümleri.

Ekli dosyalar

Geri