- Web sitesi
- www.sosyalbilgiler.biz
6. Sınıf Sosyal Bilgiler: Yönetimin Karar Alma Sürecini Etkileyen Unsurlar
Bu ders videosunda, Berkay Türkal Hoca ile Sosyal Bilgiler dersinin 4. öğrenme alanına adım atıyoruz. Demokratik bir toplumda yönetimin kararlarının sadece yöneticiler tarafından değil, halkın ve çeşitli kurumların katılımıyla nasıl şekillendiğini tüm detaylarıyla öğreniyoruz.Videoda Neler Öğreneceksiniz?
- Katılım ve Demokrasi: Bireylerin toplumsal ve siyasi karar alma süreçlerine dahil olmasının önemini; evde, okulda ve ülkede katılımın nasıl gerçekleştiğini keşfediyoruz [00:34].
- Karar Alma Süreci Adımları: Bir sorunun gündeme getirilmesinden çözüm önerilerinin geliştirilmesine, uygulamanın değerlendirilmesinden gerekirse değiştirilmesine kadar takip edilen profesyonel süreci öğreniyoruz [03:56].
- Yönetimi Etkileyen 4 Temel Unsur:
- Siyasi Partiler: Halkın taleplerini meclise taşıyan, yasa teklifleri ve soru önergeleriyle denetim mekanizması kuran yapıları inceliyoruz [07:30].
- Sivil Toplum Kuruluşları (STK): Gönüllülük esasıyla birleşen insanların, örgütlü bir güç olarak yönetimin kararları üzerindeki etkisini görüyoruz [08:12].
- Medya: Geleneksel kanallardan sosyal medyaya, kamuoyunun sesini duyurarak gündemi nasıl belirlediğini ve yönetimi nasıl yönlendirdiğini öğreniyoruz [09:27].
- Kamuoyu: Halkın geniş bir kesiminin ortak görüşünün, yöneticiler üzerindeki kaçınılmaz etkisini ve seçim kaybetme endişesinin getirdiği duyarlılığı fark ediyoruz [10:20].
- Aktif Yurttaşlık: Oy vermenin ötesinde; dilekçe hakkı, imza kampanyaları ve halk meclisleri gibi araçlarla yönetime nasıl doğrudan katkı sağlayabileceğimizi öğreniyoruz [06:21].
Benim Hocam Ortaokul kanalına abone olmayı ve videoları beğenmeyi unutmayın!