- Web sitesi
- www.sosyalbilgiler.biz
6. Sınıf Sosyal Bilgiler: Demokrasinin Temel İlkeleri
Bu ders videosunda, Berkay Türkal Hoca ile 4. öğrenme alanının ikinci önemli konusu olan "Demokrasinin Temel İlkeleri" üzerine odaklanıyoruz. Bir yönetim sistemini gerçekten "demokratik" yapan vazgeçilmez unsurları ve bu ilkelerin hayatımızdaki karşılıklarını detaylıca inceliyoruz.Videoda Neler Öğreneceksiniz?
- Milli Egemenlik: Yönetme yetkisinin doğrudan millete ait olması ve bu gücün seçimler yoluyla temsilcilere devredilmesi sürecini kavrıyoruz.
- Hürriyet ve Özgürlük: Bireylerin başkalarının haklarına zarar vermeden kendi kararlarını verebilme yetisini ve bu özgürlüğün sınırlarını öğreniyoruz.
- Eşitlik İlkesi: Dil, din, ırk veya cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm vatandaşların kanunlar önünde sahip olduğu eşit hakları inceliyoruz.
- Siyasi Partiler ve Çoğulculuk: Demokraside neden birden fazla görüşe ihtiyaç duyulduğunu ve siyasi partilerin bu süreçteki "vazgeçilmez" rolünü keşfediyoruz.
- Hukukun Üstünlüğü: Hem yönetenlerin hem de yönetilenlerin anayasa ve kanunlara uymak zorunda olduğu, adaletin her şeyin üzerinde tutulduğu sistemi anlıyoruz.
- Katılımcılık: Vatandaşların sadece seçimlerde değil, sivil toplum kuruluşları ve diğer kanallar aracılığıyla yönetim süreçlerine nasıl dahil olabileceğini görüyoruz.
Benim Hocam Ortaokul kanalına abone olmayı ve öğrendiklerinizi pekiştirmek için videoları takip etmeyi unutmayın!