5.sınıflara giren arkadaşlara...

zeki doğan

Çalışkan Üye
Üye
Web sitesi
sosyalciniz.net
Arkadaşlar 2.ünitede Tarihi eser, tarihi yapıt, tarihi nesne, tarihi mekan kavramlarını nasıl veriyorsunuz...Bu kavramlardan sadece tarihi nesne ayırt edilebilir gibi geliyor bana...Çünkü bu kavramların hepsi de "tarihi eser" niteliğine uyuyor...Mesela Ahlat Mezarlığı "tarihi mekan"dır, söz konusu mezarlıktaki bir mezar taşı bir "tarihi nesne"dir...Ama Ankara Kalesi hem tarihi mekan, hem tarihi yapıt, hem tarihi eser olmaz mı?...Yanılıyor muyum?...Bu konuda daha açık bilgi sahibi olan arkadaşlar paylaşabilirler mi?...
5.sınıflara ilk kez giriyorum, açıkçası öğrencilere karşı net olmak istiyorum...

ada27_72

Çalışkan Üye
Üye

geçen seneki kitapta tarihi eser-doğal diye ayrılmıştı ve daha iyiydi bence, dediğiniz sorun bence de net değil, öğrenciler zaten tam ayırt edemedi gibi geldi. bende anlatmadan önce araştırdım ama çok net ayrım bulamadım, belki ben bulamadım bilemiyorum. kitaptaki tanımda yeterli gelmedi zaten.benim bulduğum tarihi mekan tanımı eski olması ve sanatsal olması, tarihi yapıtta da bu özellik var aslında. tarihi eser olarak bilin dedim.doğal yapı, tarihi nesne de sıkıntı yok zaten. yardımcı olamadım gerçi ama sizle aynı fikirdeyim :)

ada27_72

Çalışkan Üye
Üye

rica ederim.dediğim gibi çok yardım edemedim ama net ayrımı bulamadım. yazmayı unuttum kitapta verilen mekanlar genelde belli -bir süre de olsa- yaşanılan yerlerdi ayrımı buradan yapabilirsiniz. ama ne kadar doğru işte onu bende tam bilemiyorum.

serinay

Yeni Üye
Üye

5. sınıfa giren arkadaşlar geçen yılki kitaplardan yaralanır konuyu oradan anlatırlarsa tarihi mekan, tarihi yer konusunda sorun yaşamazlar bu yılki kitap net değil çocuklar algılamakta zorlanıyorlar.