- Web sitesi
- www.sosyalbilgiler.biz
5. Sınıf Sosyal Bilgiler: Sorunlarımızın Çözümünde Kurumlar
Bu ders videosunda, Berkay Türkal Hoca ile Sosyal Bilgiler dersinin 4. öğrenme alanını noktalarken, gündelik hayatta karşılaştığımız sorunları nasıl bilimsel ve hukuki bir yolla çözebileceğimizi öğreniyoruz. "Sorun çözme adımları nelerdir?" ve "Hangi sorun için hangi kuruma başvurmalıyız?" sorularına yanıt buluyoruz.Videoda Neler Öğreneceksiniz?
- Problem Çözme Adımları: Bir sorunu belirlemekten, bilgi toplamaya ve en uygun çözüm yolunu uygulamaya kadar takip edilmesi gereken 4 temel adımı keşfediyoruz [00:26].
- Dilekçe Hakkı ve Kullanımı: İstek, şikayet veya bilgi edinme amacıyla resmi makamlara yazılan dilekçenin önemini, Berkay Hoca'nın bizzat yaşadığı etkileyici bir "servis sorunu" hikayesi üzerinden öğreniyoruz [03:30].
- Resmi Kurumlar ve Görevleri:
- Muhtarlık: Mahalle ihtiyaçlarını belirlemek ve eğitim çağındaki çocukları takip etmek gibi görevlerini inceliyoruz [06:35].
- Belediye: Yol, temizlik, ulaşım ve zabıta denetimi gibi yerel hizmetleri nasıl sağladıklarını görüyoruz [08:01].
- Kaymakamlık: İlçedeki en yetkili kurum olarak eğitim ve sağlık kurumlarını denetleme ve can-mal güvenliğini sağlama rollerini öğreniyoruz [08:29].
- Dijital Başvuru Kanalları: CİMER, ALO 153 ve çocuklar için özel olarak hazırlanan kdkcuk.gov.tr gibi hak arama yollarını öğreniyoruz [02:26].
- Sivil Toplum Kuruluşları (STK): Gönüllülük esasıyla çalışan; TEMA, Kızılay, Yeşilay, LÖSEV ve Darüşşafaka gibi kurumların toplumsal dayanışmadaki rollerini keşfediyoruz [09:24].
Benim Hocam Ortaokul kanalına abone olmayı ve 4. ünite hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!