- Web sitesi
- www.sosyalbilgiler.biz
5. Sınıf Sosyal Bilgiler: Demokrasi ve Cumhuriyetin Temel Nitelikleri
Bu ders videosunda, Berkay Türkul Hoca ile Sosyal Bilgiler dersinin 4. öğrenme alanı olan "Yaşayan Demokrasi" konusuna kapsamlı bir giriş yapıyoruz. Demokrasinin sadece bir yönetim biçimi değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı olduğunu keşfedeceğiniz bu derste; aileden okula, toplumdan devlet yönetimine kadar demokrasinin izlerini sürüyoruz.Videoda Neler Öğreneceksiniz?
- Bir Yaşam Tarzı Olarak Demokrasi: Demokrasi bilincinin ailede nasıl başladığını [01:23], okulda (sınıf başkanlığı, kulüp seçimleri) ve toplumsal hayatta (yerel seçimler, dilekçe hakkı) nasıl uygulandığını örneklerle inceliyoruz [03:13].
- Demokrasinin Temel İlkeleri: Milli egemenlik, eşitlik, özgürlük, çoğulculuk, katılımcılık ve hukukun üstünlüğü gibi kavramların ne anlama geldiğini detaylandırıyoruz [05:23].
- Demokrasi vs. Cumhuriyet: Bu iki kavram arasındaki farkı; demokrasinin bir "yaşam biçimi", cumhuriyetin ise bir "yönetim şekli" olduğu vurgusuyla ele alıyoruz [08:31].
- Türkiye Cumhuriyeti'nin Nitelikleri: Anayasamızın 2. maddesinde yer alan; demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olma özelliklerini ve insan haklarına saygılı devlet yapısını öğreniyoruz [09:05].
- Atatürk ve Demokrasi: Mustafa Kemal Atatürk'ün TBMM'nin açılması, saltanatın kaldırılması ve kadınlara seçme-seçilme hakkının verilmesi gibi demokratikleşme yolunda attığı dev adımları hatırlıyoruz [11:49].
5.Sınıf - Sosyal Bilgiler - Konu Anlatımı - 2026
Videolarınızı arkadaşlarınızla, ailenizle ve tüm dünyayla paylaşın
Benim Hocam Ortaokul kanalına abone olmayı ve videoyu beğenmeyi unutmayın!