• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

2025-2026 5. Sınıf 1. Dönem 2. Yazılı Soru ve Cevapları - Arı Yayınları

erkanisanmaz

Site Yöneticisi
Yönetici
Admin
Web sitesi
www.sosyalbilgiler.biz
Arı Yayıncılık yazarları tarafından hazırlanan 5. sınıflar için yeni sınav sistemi olan açık uçlu ve kısa cevaplı ortak sınavlara yönelik hazırlanan yazılı sorularına linklerden ulaşabilirsiniz.

Sınavın Genel Yapısı​

Düzey: 5. Sınıf.
Dönem: 1. Dönem, 2. Yazılı.
Puanlama: Toplam 10 sorudan oluştuğu ve her sorunun 10 puan değerinde olduğu bir puanlama tablosu bulunmaktadır.
Format: Açık uçlu (klasik) sorulardan oluşmaktadır. Öğrenciden açıklama yapması, örnek vermesi veya maddeler halinde yazması istenmiştir.

Sınav soruları, Sosyal Bilgiler müfredatının farklı öğrenme alanlarını kapsamaktadır:​

Göreceli Konum: Öğrenciden "Göreceli konum zamanla değişebilir" ifadesini yorumlaması ve yaşadığı çevreden hayali bir örnekle bunu somutlaştırması istenmiştir.

Yön ve Kroki Bilgisi: Bir krokiye dayalı olarak yön bulma sorusu sorulmuştur. Öğrenciden okuldan çıkan birinin hastaneye gitmek için hangi yöne gitmesi gerektiği sorulmuştur.

Sanayileşme ve Etkileri: Bir bölgeye fabrika kurulmasının nüfus ve konut alanlarında yaratacağı değişimlerin analiz edilmesi istenmiştir.

Doğal ve Beşerî Çevre: Çevrede meydana gelen değişimlerin olumsuz sonuçlarının neler olabileceğinin sorgulandığı bir soru mevcuttur.

Sel: Sel riskini artıran insan kaynaklı yanlış uygulamaların yazılması istenmiştir (sadece yağışa bağlanmamış).

Deprem: Deprem öncesinde ev içinde yapılması gereken hazırlıklardan iki tanesinin yazılması istenerek afet bilinci ölçülmüştür.

Bağımsızlık Sembolleri: Öğrenciden bağımsızlık ve egemenlik sembollerinden üç tanesini yazması istenmiştir (Bayrak, Marş, Başkent vb. gibi cevaplar beklenmektedir).

Kültürel ve Doğal Miras: Denizli'deki "Pamukkale ve Hierapolis"in neden hem doğal hem de kültürel miras olarak kabul edildiğinin açıklanması istenmiştir.

Komşularımız: Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Türkiye için önemi ve diğer komşulardan ayrılan özelliğinin (Azerbaycan ile bağlantısı gibi) yazılması istenmiştir

Ekli dosyalar

Geri