• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

2. Ünite Çalışma Soruları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sınıf
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sınıf

Çalışkan Üye
Üye
1-Dünya Savaşı'nın çıkmasına neden olan Avrupalı devletlerin Osmanlı Devleti hakkındaki görüş ve hedefleri neler olabilir?
2-I.Dünya Savaşı öncesinde hangi devlet Osmanlı Devleti ile iyi ilişkiler politikası uyguluyordu?

3-I.Dünya Savaşı öncesinde hangi devlet O.D ne siyasi ve sosyal bakımdan benzerlik gösteriyordu?

4-I.Dünya Savaşını hazırlayan,19.yüzyıla damga vuran olaylar hangileridir?

5-I.Dünya Savaşıı öncesi ve sonrasında üçlü ittifak ve üçlü itilaf devletlerini yazınız.

6-I.Dünya Savaşıı başlangıcında O.D hangi politikayı uyguladı?

7-Osmanlı Devletinin savaşa katılmak istemesinin nedenlerini yazınız.

8-İtilaf Devletleri Osmanlı Devletinin kendi taraflarına katılmasını neden istemedi?

9-Osmanlı Devleti nin neden Almanya ile savaşa girdiğini yazınız.

10- I.Dünya Savaşında Osmanlı devletinin savaştığı cepheleri yazınız.

11-I.Dünya Savaşında Osmanlı Devletinin Almanlara yardım için asker gönderdiği cepheler hangileridir?

12-Kafkas Cephesinde yapılan savaş hangi zorluklara karşı yapılmıştır,sonucunu yazınız.

13-I.Dünya.Savaşının kaderi hangi olayla nasıl değişmiştir?

14-Savaşta, Bulgaristan'ın ittifak devletleri tarafında olmasını Almanya ve O.D açısından değerlendiriniz.

15-Osmanlı Devletinin savaşta başarı durumunu değerlendiriniz..

16-Osmanlı Devleti için I.Dünya Savaşında silahlı çatışma hangi antlaşma ile sona erdi?Bu antlaşmada O.D i kim temsil etti.?
17-Mondros ateşkes Antlaşması öncesinde itilaf devletleri aralarında yaptıkları gizli anlaşmalarda hangi kararlar aldılar?
18-İtilaf devletleri Mondros Ateşkes Anlaşmasının hangi maddesine dayanarak Türk topraklarını işgal ettiler?

19-Mondros Ateşkes Antlaşmasının imzalanması ve uygulanması aşamasında
a-Hükümetin;
b-Mustafa Kemal'in;
c-Halkın;
tutumunu yazınız
20-Ateşkes Antlaşması ile Barış Antlaşması arasındaki farkı yazınız.

21-Paris Barış Konferansı kararlarını uygulamak isteyen itilaf devletlerinin Wilson ilkelerine rağmen Anadolu'yu işgal işgal etmek için hangi çözüm yollarını buldular?

22-Milli varlığımızı korumak amacıyla kurulan cemiyetlerin Milli Mücadele açısından önemini açıklayınız.

23-Milli Mücadelede düşmana karşı koyan Türk direnişi ve örgütlenmelerine ne isim verildi?

24-Yurdumuzun işgaline karşı Türk milletinin tepkisi ve faaliyetleri nelerdir?

25-Milli varlığımıza düşman cemiyetler neden ve kimler tarafından kurulmuştur?

26-Bir kısım Osmanlı yöneticisinin üye olduğu,kurtuluşun İngilizlerin himayesine girmek olduğunu savunan cemiyet hangisidir?

27-Bağımsız Ermenistan Devletini kurmak için kurulan cemiyet hangisidir,destekçileri kimlerdir?

28-İttihat ve Terakki Cemiyetine karşı kurulan ve ABD nin koruyuculuğunu savunan cemiyet hangisidir?

29-Bizans İmparatorluğunu yeniden kurmayı amaçlayan cemiyet hangisidir?

30-Medrese hocaları tarafından kurulan ,halifelik makamının devamından yana olan cemiyet hangisidir?

31-Milli cemiyetlerin Milli Mücadele açısından önemini yazınız.

32-Dünyada Türklere karşı yapılan gerçek dışı yayınlara bilimsel yöntem ve belgelerle cevap veren,Türk milletinin haklarını koruyan cemiyet hangisidir?
33-Anadolu ve Rumeli Müdafayı hukuk cemiyetinin kuruluş amacı ve cemiyetin kuruluş kararının nerede alındığını yazınız.
34-Milli Mücadele hazırlık döneminin unsurlarını yazınız.

35-Mustafa Kemal hangi nedenle Samsun'a gitmiştir?

36-Havza Bildirisinin konusu nedir?

37-M.Kemal'in "alternatif geliştirme"özelliği hangi olayla ortaya çıkmıştır?

38-Amasya Genelgesinin en önemli özelliği nedir?

39-Amasya Genelgesinin konusu nedir?

40-Amasya Genelgesinde milli birlik ve beraberliğe vurgu yapan maddeleri söyleyiniz.

41-Amasya Genelgesinde hangi maddelerde demokrasi vurgusu yapılmış olabilir?

42-Milli Mücadele döneminde milli bilincin uyandırılması amacıyla Atatürk'ün yaptığı çalışmalar nelerdir?

43-Milli bilincin ve kamuoyunun oluşturulması için hangi gazetenin çıkarılmasına karar verilmiştir?

44-Erzurum ve Sivas kongrelerini toplanış şekli ve alınan kararlar bakımından değerlendiriniz?

45-Sivas Kongresi nde hangi gazetenin çıkarılmasına karar verildi?

46-Manda ve Himaye hangi kongrede KESİN OLARAK reddedildi?

47-Amasya Görüşmeleri kimler arasında yapıldı,önemi nedir?

48-Son Osmanlı Meclisinin dağıtılmasından sonra Milli İradenin hakim kılınması için hangi çözüm yolu bulundu?

49-TBMM e karşı kimler isyan başlatmıştır?

50-Bu isyanların bastırılması için TBMM nin aldığı önlemleri yazınız.

51-BMM e karşı yapılan isyanların sonuçlarını yazınız.

52-Sevr Antlaşması TBMM nce neden kabul edilmedi ve neden yürürlüğe girmemiştir?

Geri