• Benim Hocam Ortaokul Videoları

İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    5. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    6. SINIF
    İzle
    SOSYAL BİLGİLER
    7. SINIF
    İzle
    İNKILAP TARİHİ
    8. SINIF
    Sınıf Seç
    SOSYAL BİLGİLER

Arama sonuçlarınız

1. H

Ders Notu Temel Haklarımız, Özgürlüklerimiz ve Sorumluluklarımız

TEMEL HAKLARIMIZ, ÖZGÜRLÜKLERİMİZ VE SORUMLULUKLARIMIZ Toplum içinde yaşamak belirli bir düzeni gerektirir. Bu düzenin sağlanması için bazı kavramları çok iyi bilmeli ve hayatımızda uygulamalıyız. Temel Kavramlar Aşağıdaki tablo, hak, özgürlük ve sorumluluk kavramlarını ayırt etmen için çok...
  2. H

Ders Notu Atatürk İlkeleri

ATATÜRK İLKELERİ DERS NOTU 1. CUMHURİYETÇİLİK Milletin egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bu hakkı belirli süreler için seçtiği temsilciler aracılığıyla kullandığı yönetim biçimidir. • Temel Özellikleri: Devlet yönetiminde kişi egemenliğini (padişahlık vb.) reddeder; millî egemenliği, millî...
  3. H

Ders Notu Etkin Vatandaşın Özellikleri Ders Notu

ETKİN VATANDAŞIN ÖZELLİKLERİ VE VATANDAŞLIK OKURYAZARLIĞI Temel Kavramlar • Vatandaş: Bir devlette yaşayan, kanunların belirlediği haklara ve sorumluluklara sahip olan kişidir. Aynı zamanda dünyaya gelinen ülkeyi ve kişilerin hangi devlet veya millete bağlı olduklarını ifade eden bir...
  4. H

Ders Notu Temel Hak ve Sorumluluklarımızın Önemi

TEMEL HAK VE SORUMLULUKLARIN ÖNEMİ Temel Kavramlar • Hak: Bireylerin hukuk düzeni tarafından korunan ve kullanmalarına izin verilen yetki ve menfaatleridir. Bireyin doğuştan sahip olduğu veya sonradan yasalarla güvence altına alınmış özgürlük ve ayrıcalıkları ifade eder. • Sorumluluk: Bireylerin...
  5. H

Ders Notu Yönetimin Karar Alma Sürecini Etkileyen Unsurlar

YÖNETİMİN KARAR ALMA SÜRECİ DEMOKRASİ VE KATILIM HAKKI Demokrasi sadece bir yönetim biçimi değil, aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Demokratik toplumlarda vatandaşlar sadece seçimlerde oy kullanmaz, yönetimin aldığı kararlarda da söz sahibi olurlar. 💊 HAP BİLGİ Katılım Nedir? İnsanların...
  6. H

Ders Notu Demokrasi ve Cumhuriyetin Temel Nitelikleri

Demokrasi ve Cumhuriyetin Temel Nitelikleri Demokrasi Nedir? Demokrasi, halkın devlet yönetiminde söz sahibi olmasıdır. Ancak sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Hap Bilgiler: • Demokrasilerde temel hak ve özgürlükler sınırsız değildir; başkalarının haklarına...
  7. H

Ders Notu Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması

Anadolu'yu Yurt Edinme Sürecinin Başlangıcı İlk Akınlar ve Keşif Seferleri Anadolu, Malazgirt Zaferi'nden önce de Avrupa Hunları, Sabarlar, Hazarlar, Kıpçaklar, Peçenekler ve Oğuzlar gibi çeşitli Türk topluluklarının akınlarına sahne olmuştur. Ancak bu ilk akınlar genellikle kalıcı yerleşimden...
  8. H

Ders Notu Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması

ANADOLU’NUN TÜRKLEŞMESİ VE İSLAMLAŞMASI Anadolu'nun Türkleşmesi birdenbire olmadı. Önce "Keşif", sonra "Yerleşme", en sonunda "Koruma" aşamaları gerçekleşti. A) Anadolu'ya İlk Adımlar (Keşif Hareketleri) Malazgirt'ten önce de Türkler Anadolu'ya geldi. Özellikle Tuğrul ve Çağrı Beyler döneminde...
  9. H

Test İslam Medeniyetinin Ortak Mirasa Katkıları Testi

1. VII–XIII. yüzyıllarda Avrupa’da düşünsel faaliyetlerin kilise tarafından sınırlandırılması, İslam dünyasında ise bilgi üretiminin teşvik edilmesi aşağıdakilerden hangisine kanıt olabilir? A) Avrupa’da bilim insanlarının eğitim aldığı çok sayıda medrese olduğu B) İslam dünyasında özgür düşünce...
  10. H

Test Türkistan'da Kurulan İlk Türk Devletleri Testi

TÜRKİSTAN’DAKİ İLK TÜRK DEVLETLERİ TEST SORUSU 1. Türkistan’ın karasal iklimi ve bozkır bitki örtüsü nedeniyle halk yıl boyunca yer değiştirmek zorunda kalmıştır. Bu durumun doğrudan sonucu aşağıdakilerden hangisidir? A) Kabile savaşlarının artması B) Konargöçer yaşam biçiminin ortaya çıkması...
  11. H

Test 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ara Tatil Kampı Soruları - 1. Dönem Değerlendirme Testi

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ara Tatil Kampı Soruları 1. Dönem Değerlendirme Testi BÖLÜM 1: Gruplar ve Rollerimiz Soru 1: Ali, okulda sınıf başkanı olarak arkadaşlarının fikirlerini öğretmene iletirken evde kardeşinin ödevine yardım eder. Bu durum, Ali’nin toplumsal yaşamda hangi özelliğe sahip...
  12. H

Ders Notu Milli Mücadele'nin Sanat ve Edebiyata Yansımaları

MİLLİ MÜCADELE’DE SANAT VE EDEBİYAT Toplum ve Sanat İlişkisi Sanat ve toplum arasında sürekli bir etkileşim vardır. Toplumsal olaylar sanatı, sanat da toplumsal olayları etkiler. Millî Mücadele (Kurtuluş Savaşı), Türk milletinin varoluş mücadelesi olduğu için dönemin duygu, düşünce ve...
  13. H

Ders Notu Lozan Barış Anlaşması

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923) KATILIMCI DEVLETLER Lozan Konferansı, I. Dünya Savaşı'nı ve Kurtuluş Savaşı'nı hukuken bitiren nihai barış antlaşmasıdır. İsviçre'nin tarafsız bir bölge olması nedeniyle Lozan şehrinde toplanmıştır. Katılımcı Devletler: • Çağıranlar (İtilaf...
  14. H

Ders Notu Sakarya ve Büyük Taarruz Zaferi İle Mudanya Ateşkes Antlaşması

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23 Ağustos - 13 Eylül 1921) Kütahya-Eskişehir Savaşları'ndaki mağlubiyetin ardından Türk ordusu, Sakarya Nehri'nin doğusuna çekilmiştir. Yunan ordusu, Türk ordusunu tamamen yok etmek ve Ankara’yı ele geçirmek amacıyla saldırıya geçmiştir,. ⚠ DİKKAT: Mustafa Kemal...
  15. H

Ders Notu 834 Tekalifi Milliye

TEKÂLİF-İ MİLLÎYE Kütahya-Eskişehir Savaşları ve Kriz Kütahya-Eskişehir Savaşlarında alınan yenilgi sonrası Türk ordusu taktik gereği Sakarya Irmağı'nın doğusuna çekilmiştir. Bu geri çekilişin ve yenilginin temel sebeplerinden biri ordunun silah, cephane ve araç-gereç bakımından yetersiz...
  16. H

Ders Notu Eğitime Verilen Önem Maarif Kongresi

EĞİTİME VERİLEN ÖNEM VE MAARİF KONGRESİ Maarif Kongresi Nedir? Maarif; kelime anlamı olarak bilgi, kültür, öğretim ve eğitim demektir. Maarif Kongresi, Kurtuluş Savaşı'nın en zorlu günlerinde, yeni Türk Devleti'nin eğitim politikasını belirlemek amacıyla toplanan kurultaydır. Kongrenin...
  17. H

Ders Notu Türkler ve İslamiyet

Dönem veya Devlet Adı Yaşam Tarzı ve Sosyal Yapı Mimari Yapılar Sanat Dalları ve Motifler Dil, Alfabe ve Edebiyat İnanç ve Defin Gelenekleri Önemli Eserler veya Şahsiyetler İslamiyet Öncesi Türk Kültürü Konargöçer yaşam tarzı hakimdir; hayvancılık temel geçim kaynağıdır. Aile toplumun...
  18. H

Ders Notu Türkler ve İslamiyet

Dönem veya Devlet Adı Yaşam Tarzı ve Sosyal Yapı Mimari Yapılar Sanat Dalları ve Motifler Dil, Alfabe ve Edebiyat İnanç ve Defin Gelenekleri Önemli Eserler veya Şahsiyetler İslamiyet Öncesi Türk Kültürü Konargöçer yaşam tarzı hakimdir; hayvancılık temel geçim kaynağıdır. Aile toplumun...
  19. H

Test Etkin Vatandaşın Özellikleri Testi

1. Bir vatandaşın market alışverişi sonrası fiş alması hangi etkin vatandaş özelliğiyle daha çok ilgilidir? A) Çevreyi koruma B) Tüketici haklarını arama C) Oy kullanma D) Askerlik görevi 2. Merve, aldığı ürünün bozuk olduğunu fark ederek Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmuştur. Merve’nin bu...
Geri