www.devo.com.tr adresinde öğretmenler gününe özel eğitim materyallerinde çeşitli indirimler vardır.

Merhaba Ziyaretçi

testkutusu

Ünite 5

'Ülkemiz ve Dünya Testleri' forumunda crazy_girll tarafından 8 Nisan 2008 tarihinde açılan konu

  1. crazy_girll

    crazy_girll Yeni Üye Üye

    Katılım:
    8 Nisan 2008
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    [Ünite 5: TÜRKIYEMIZ



    Ünite 5: TÜRKIYEMIZ

    1- Bir ülkede yasayan insanlarin cinsiyet, yas gruplari, ögrenim seviyeleri, yaptiklari is ve issizlik oraninin tespiti, asagidakilerden hangisini ortaya çikarir?
    a) Nüfus yogunlugunu b) Yerlesme özelliklerini
    c) Nüfusun yapisini d) Sehir ve köy nüfusunu

    2- Ülkemizde ilk düzenli nüfus sayimi hangi yil yapilmistir?
    a) 1839 b) 1927 c) 1935 d) 1940

    3- Genel nüfus sayimlari ile ülkede yasayan insanlar ve nitelikleri belirlenir.
    Asagidakilerden hangisi, genel nüfus sayimlari ile belirlenecek konulardan degildir?
    a) Ülkede yasayan insanlarin sayisi
    b) Ülkedeki nüfus dagilimi
    c) Nüfusun yas ve cinsiyet durumu
    d) Ülkedeki okullarin sayisi

    4- Yurdumuzda, kirsal alanlarda yasayan halk, geçimini genel olarak asagidakilerden hangisiyle saglar?
    a) Turizm b) Tarim ve hayvancilik
    c) Ticaret d) Sanayi

    5- Kirsal yerlesmeler, toplu ve daginik olmak üzere ikiye ayrilir.
    Yurdumuzda kirsal yerlesim sekillerini etkileyen en önemli faktör asagidakilerden hangisidir?
    a) Iklim ve yeryüzü sekilleri b) sanayi tesislerinin dagilimi
    c) Ticaret d) Bitki örtüsü

    6- Türkiye’de nüfus sayimlarinin sonuçlari, asagida verilen kurumlarin hangisinde degerlendirilir?
    a) Türk Standartlari Enstitüsü’nde b) Devlet Istatistik Enstitüsü’nde
    c) Basbakanlik’ta d) Nüfus ve Aile Planlama Teskilati’nda

    7- Ülkemizde nüfusun bazi yerlerde sik bazi yerlerde seyrek olmasinin dogal ve toplumsal nedenleri vardir.
    Asagidakilerden hangisi, bir bölgenin nüfus yogunluguna etki eden nedenlerden degildir?
    a) Iklimin iliman olmasi b) Yer sekillerinin yerlesmeye elverisli olmasi
    c) Baslangiç meridyenine yakin olmasi d) Sanayisinin gelismis olmasi

    8- Asagidakilerden hangisi, Türkiye’de nüfus dagilisi üzerinde en az etkilidir?
    a) Sanayi kuruluslari b) Tarim alanlari
    c) Okuryazar orani d) turizm etkinlikleri

    9- Orta Karadeniz Bölümü, Dogu Karadeniz Bölümü’ne oranla yerlesmeye daha uygundur.
    Bu durum, iki bölümün hangi bakimdan farkli olmasinin bir sonucudur?
    a) Denize yakinlik b) Iklim c) Yeryüzü sekilleri d) Yer alti kaynaklari

    10- Bir yerlesim merkezinin büyümesinde asagidakilerden hangisi en az etkilidir?
    a) Sanayi b) Ticaret c) Turizm d) Konut sayisi

    11- Bir ülkede, genç nüfus oraninin yasli nüfustan daha fazla olmasi asagidakilerden hangisiyle ilgilidir?
    a) Egitim seviyesinin yüksek olmasi b)Ortalama yasam süresinin fazla olmasi
    c) Nüfus artis hizinin yüksek olmasi d) Yasam standartlarinin yüksek olmasi

    12- Bir ülkede nüfus artis hizini azaltan veya çogaltan etkenler arasinda asagidakilerden hangisi en az etkilidir?
    a) Savaslar b) Dogal afetler c) Yapilan tarim çesidi d) Ekonomik hayat seviyesi

    13- Yurdumuzun üzerinde yer aldigi Anadolu Yarimadasi, tarih boyunca çok çesitli milletlerin ve medeniyetlerin yerlesme yeri olmustur.
    Bu durum nedenleri arasinda asagidakilerden hangisi en az etkilidir?
    a) Iklimin yasamaya elverisli olmasi
    b) Topraklarin tarim yapmaya elverisli olmasi
    c) Cografi konumun ticaret yapmaya elverisli olmasi
    d) Ortalama yükseltisinin yüksek olmasi

    14- Nüfusu 100.000-500.000 arasinda yer alan kentler asagidaki hangi guruba girer?
    A) Küçük kentler B) Orta büyüklükteki kentler
    C) Metropoller D) Büyük kentler

    15- Asagidakilerden hangisi ülkemizde tarimi etkileyen faktörlerden degildir?
    A) Toprak bakimi B) Sulama C) Iklim D)Gübreleme

    16- Asagidakilerden hangisi nüfus kaybinin sebeplerinden degildir?
    a)Trafik kazalari b)Dogal afetler
    c)Ekonomik zorluklar d)Savaslar

    17- Nüfusu iki binden az olan yerlesim birimlerine köy denir. Köyden küçük olan yerlesmelere ise köy alti yerlesmeleri denir.
    Asagidakilerden hangisi, Türkiye’deki köy alti yerlesmeleri arasinda gösterilemez?
    a) Mahalle b) Kom c) Kasaba d) Mezraa

    18- Asagidakilerden hangisi, köylerde yasayan nüfusun karsilastigi sorunlardan degildir?
    a) Saglik sorunlari b) Arsa sorunlari c) Ulasim sorunlari d) Egitim sorunlari

    19- Kent yerlesmelerini kir yerlesmelerinden ayiran özellikler arasinda asagidakilerden hangisi yoktur?
    a) Nüfusun daha çok olmasi b) Ticaretin yogun olmasi
    c) Sanayi kuruluslarinin çok olmasi d) Yüz ölçümünün büyük olmasi

    20- Dogu Karadeniz Bölümü’nün kirsal alaninda daginik yerlesme görülmektedir.
    Bu duruma bölümün asagidaki özelliklerinden hangisi etkili olmustur?
    a) Heyelan olaylarinin fazla olmasi
    b) Engebeli arazilerin fazla olmasi
    c) Disariya göçün fazla olmasi
    d) Ormanlarin genis alan kaplamasi

    21- Türkiye’de idari bölünmeye göre, en küçük ve en büyük yerlesim birimleri asagidakilerden hangisinde dogru olarak verilmistir?
    a) Köy-Ilçe b) Bucak-Ilçe
    c) Köy-Il d) Mahalle-Ilçe

    22- Türkiye’de kaç il bulunmaktadir?
    a) 79 b) 80 c) 81 d) 82

    23- Asagidaki kentlerin hangisinde nüfus artisi digerlerine göre farkli bir nedene baglidir?
    a) Antalya b) Trabzon c) Alanya d) Bodrum

    24- Türkiye’de, asagidaki dönemlerden hangisinde, erkek nüfusu kadin nüfusundan az olmustur?
    a) I.Dünya Savasi sonrasi b) II.Dünya Savasi sonrasi
    c) 1980’li yillar d) 2000’li yillar

    25- Marmara Bölgesi, yüz ölçümünün küçük olmasina ragmen bir çok yönden diger bölgelere göre daha erken ve hizli gelisen bir bölgedir.
    Bu duruma neden olan temel etken asagidakilerden hangisidir?
    a) Yeryüzü sekillerinin elverisli olmasi
    b)Verimli ovalarin genis yer kaplamasi
    c) Sanayi kuruluslarinin fazla olmasi
    d) Hammadde miktarinin çok olmasi

    26- Bir arastirmaci, Dogu Karadeniz Bölümü’nde daglarin Karadeniz’e bakan yamaçlarinda yerlesmelerin daginik, iç kesimlerindeki yerlesmelerin ise daha toplu oldugunu gözlemistir.
    Buna göre, yerlesme tipindeki bu farkliligin baslica nedeni asagidakilerden hangisidir?
    a) Iklim özellikleri b) Yeryüzü sekilleri
    c) Nüfus yogunlugu d) Bitki örtüsü

    27- Çukurova, verimli topraklar üzerinde genis tarim alanlari bulunan ve yil içinde birden fazla ürün alinmasini saglayan genis bir ovadir.
    Çukurova’da yaz mevsimlerinde nüfus çok artmaktadir.
    Buna göre, nüfus artisinda asagidakilerden hangisi daha etkili olur?
    a) Yaz aylarinda turizmin hareketlenmesi
    b) Insaat etkinliklerinin yaz mevsiminde hizlanmasi
    c) Tarim kesiminde mevsimlik isçiye gereksinim duyulmasi
    d) Bölgede endüstri kuruluslarinin sayisinin artmasi

    28- Eskiden bu mahallede yasayan herkesi tanirdim. Bakkal, manav, berber birbirlerine isimleri ile seslenirlerdi. Simdi durum degisti. Yurdun her tarafindan insanlar geliyor. Birçok kisiyi taniyamiyorum.
    Bu metinde asagidakilerden hangisi vurgulanmaktadir?
    a) Ulasimin kolayligi b) Köyden kente göç yasandigi
    c) Konut sorununun oldugu d) Ticaretin hizla gelistigi

    29- Insanlar; üzerinde yasadiklari, yurt edindikleri topraklardan kolay ayrilamazlar. Kuraklik, dogal afetler, dis baskilar gibi güçlükler,toplumlarin yeni yerlesim yerleri aramalarina yol açmistir.
    Parçada asagidakilerden hangisinin daha çok konu edildigi söylenebilir?
    a) Insanlarin güçlüklerle mücadelesi
    b) Yerlesik yasama nasil geçildigi
    c) Toplumsal gelismelerin insanlari nasil degistirdigi
    d) Insanlarin göç etme nedenleri

    30- Ülkemizde en son Genel nüfus sayimi hangi yil yapildi?
    a) 1995 b) 1997 c) 2000 d) 2002

    31- Ülkemizde Genel nüfus sayimlari kaç yilda bir yapilir?
    a) 10 yil b) 7 yil c) 5 yil d) 3 yil

    32- Ülkemizde bir sonraki Genel nüfus sayimi hangi yil yapilacaktir?
    a) 2004 b) 2005 c) 2007 d) 2010

    33- Bir ülkede nüfus artisina dogumlarin ölümlerden fazla olusu, göçler ve saglik hizmetlerindeki gelismeler önemli katkida bulunur.
    Buna göre, Türkiye’de nüfus miktarinin yillara göre artmasinda asagidakilerden hangisinin etkisi yoktur?
    a) Yurt disindan Türkiye’ye yapilan göçlerin
    b) Salgin hastaliklarla mücadelenin artmis olmasi
    c) Köyden kente yapilan göçlerin
    d) Çocuk ölümlerinin azalmasi

    34- Ülkemizde 2000 yilinda yapilan en son Genel nüfus sayimina göre ne kadar insan yasamaktadir?
    a)60 milyon b)65 milyon c)68 milyon d) 70 milyon

    35- Kentlerimiz nüfuslarina göre;
    * Küçük kentler (nüfusu 10-25 bin arasinda olanlar)
    * Orta büyüklükteki kentler( nüfuslari 25-100 bin arasinda olanlar)
    * Büyük kentler ( nüfuslari 100-500 bin arasinda olanlar)
    * Çok büyük kentler ( nüfuslari 500 binden fazla olanlar)
    Yukarida verilen bilgilere göre Ordu ilinin Persembe ilçesi hangi kent grubuna girer?
    a) küçük b) orta c) büyük d) çok büyük

    36- Nüfuslari 500 binden fazla olan kentlere metropoliten kentler de denmektedir.
    Asagidaki sehirlerden hangisi metropoliten kent sayilamaz?
    a) Ankara b) Izmir c) Istanbul d) Samsun

    37- Bir kismi hayvan yemi olarak kullanilir.Türkiye’de ekim alanlari yaygidir.En çok Akdeniz Bölgesinde üretilir.Bunu,Karadeniz Bölgesi takip eder.Bu ürün asagidakilerden hangisidir?
    A) Bugday B) Misir C) Arpa D) Pirinç

    38- Yetisme döneminde çok su isteyen bir bitkidir.Hasat döneminde ise yüksek sicakliga ihtiyaç duyar.En fazla Ege,Akdeniz ve Güneydogu Anadolu Bölgelerinin verimli ovalarinda yetistirilir. Bu ürün asagidakilerden hangisidir?
    A) Pamuk B) Tütün C) Seker pancari D) Ayçiçegi

    39- Asagidakilerden hangisi Baklagiller gurubu içinde yer almaz?
    A) Nohut B) Soya fasulyesi C) Mercimek D) Bakla

    40- Üzüm bitkisi en çok asagidaki hangi bölgemizde yetistirilir?
    A) Akdeniz Bölgesi B) Marmara Bölgesi C) Ege Bölgesi D) Karadeniz Bölgesi

    41- Asagidakilerden hangisi sanayi bitkisi degildir?
    A) Zeytin B) Tütün C) Çay D) Arpa

    42- Asagidaki hayvancilik faaliyetlerinden hangisi ülkemizde yapilmaz?
    A) Agil hayvanciligi B) Otlak hayvanciligi C) Ahir hayvanciligi D) Besi hayvanciligi

    43- Asagidaki bölgelerimizin hangisinde büyükbas hayvancilik en yaygin biçimde yapilmaktadir?
    a) Ege Bölgesi b) G.Dogu Anadolu Bölgesi
    c) Dogu Anadolu Bölgesi d) Iç Anadolu Bölgesi

    44- Yurdumuzda ipekböcekçiligi hangi ilimizde yapilmaktadir?
    A) Aydin B) Bursa C) Mugla D) Izmit

    45- Denizlerimizde en çok avlanan baliklar içinde asagidakilerden hangisi yer almaz?
    A) Hamsi B) Istavrit C) Palamut D) Kalkan

    46- Kereste,çesitli sanayi kollarinin hammaddesidir.Asagidakilerden hangisi bu kullanim alaninda yer almaz?
    A) Kagit B) Boya C) Sunta D) Parke

    47- Dogu Karadeniz’de niçin bugday yetismez?
    A-Bölge çok fazla kurak oldugu için
    B-Halkin bugday yetistirmeyi istemesi
    C-Yörenin her mevsim yagis almasi
    D-Yörenin çok kuzeyde yer almasi

    48- Asagidakilerden hangisi bir sanayi bitkisi degildir?
    A-Seker Pancari B-Tütün C-Pamuk D-Elma


    49- Asagidakilerden hangisi köylerimizin sosyal ve ekonomik zorluklarindan degildir?
    a)Beslenme sorunlari b)Saglik sorunlari c)Egitim sorunlari d)Ulasim sorunlari

    50- Nüfus yogunlugunun sirasiyla en fazla ve en düsük oldugu bölgelerimiz asagidakilerden hangileridir?
    a)Ege-Dogu Anadolu b)Iç Anadolu-Karadeniz
    c)Akdeniz-Marmara d)Marmara-Dogu Anadolu

    51- Asagidakilerden hangisi köyden kente göçün sebeplerinden degildir?
    a)Kaliteli yasam istegi b)Tarim topraklarinin parçalanmasi
    c)Köylerdeki egitim sorunlari d)Eglence

    52- Asagidaki cografi alanlarin hangisinde nüfus yogunlugu daha düsüktür?
    a)Daglik alanlar b)Ova tabanlari c)Maden bölgeleri d)Deniz kiyilari

    53- Asagidaki kuruluslardan hangisi nüfus sayimlari ile ilgili istatistikleri olusturur?
    a)Devlet Planlama teskilati b)Nüfus Müdürlükleri
    c)Devlet Istatistik enstitüsü d)Içisleri Bakanligi
    54- Asagidakilerden hangisi sehirlerin sosyal ve ekonomik sorunlarindan biri degildir?
    a)Egitim ve saglik imkanlari b)Gürültü c)Çevre kirliligi d)Konut yetersizligi

    55- Asagidakilerden hangisi nüfus sayiminin sebeplerinden biri degildir?
    a)Ülkede yasayan insan sayisinin bilinmesi
    b)Nüfusun sosyal yapisinin bilinmesi
    c)Ülkenin milletvekillerinin seçilmesi
    d)Ülkenin kalkinma planlarinin hazirlanmasi

    56- Asagidakilerden hangisi köy ve köy alti yerlesmelerinden degildir?
    a)Kom b)Mezraa c)Divan d)Kasaba

    57- Hizli nüfus artisinin doguracagi issizlik sorununu çözmek için öncelikle asagidakilerden hangisi yapilmalidir?
    A)El sanatlarini yayginlastirmak B)Egitim faaliyetlerini yayginlastirmak
    C)Besi hayvanciligini tesvik etmek D)Yeni sanayi tesisleri yapmak

    58- Asagidaki iktisadi faaliyetlerden hangisi köylerimizde 1. sirada degildir?
    a)Tarim b)Hayvancilik c)Sanayi d)Balikçilik

    59- Dag köylerimizde asagidaki iktisadi faaliyetlerden hangisi daha fazla yapilmaktadir?
    a)Sebzecilik b)Hayvancilik c)El sanatlari d)Balikçilik

    60- Asagidakilerden hangisi ülkemizin tarim olanaklarini arttirmak için yapilan çalismalardan degildir?
    a)Gübreleme b)Sulama c)Tohum islahi d)Erozyonu önlememek

    61- Ayni iklim bölgesinde yetismesi çok zor olan bitki ikilisi asagidakilerden hangisidir?
    a)Incir -Zeytin b)Pamuk- Çay c)Patates – Misir d)Zeytin –Üzüm

    62- Asagidakilerden hangisinde bugdayin yetismedigi alan belirtilmistir?
    a)Marmara Bölgesi b)Akdeniz bölgesi
    c)Dogu Karedeniz Bölgesi d)Iç Anadolu Bölgesi

    63-‘Karadeniz Bölgesi’nde orman yetistirmek , Akdeniz bölgesine göre daha kolaydir.’
    Bu kolayligi saglayan etmen asagidakilerden hangisidir?
    a)Yamaç egimi b)Sicaklik c)Erozyon d)Nemlilik

    64- Bakir asagidaki yerlerin hangisinde çikarilmaz?
    a) Artvin-Murgul b) Elazig-Guleman c) Manisa-Soma d) Kastamonu-Küre

    65- Asagidakilerden hangisi Karadeniz Bölgesi’nde çikarilmaz?
    a) Tas kömürü b) Linyit c) Bakir d) Krom

    66- Karabük ve Eregli’de demir çikarilmadigi halde demir-çelik fabrikasi kurulmustur. Bu durumun nedeni asagidakilerden hangisidir?
    a) Karadeniz’e yakin olmalari b) iyi bir ulasim aginin bulunmasi
    c) is gücünün çok olmasi d) Tas kömürünün bulunmasi

    67- Asagidakilerden hangisi Cumhuriyet Döneminde tarimda görülen gelismelerden biri degildir?
    a) Nadasa ayrilan alanlarin genislemesi b) Sulanabilen alanlarin artmasi
    c) Makine kullaniminin artmasi d) Gübre kullaniminin artmasi

    68- Yurdumuzda bugday ve arpa üretimi en çok hangi bölgemizde yapilmaktadir?
    a) Akdeniz b) Karadeniz c) Ege d) Iç Anadolu

    69- Seker pancari en fazla hangi bölgemizde üretilmektedir?
    a) Akdeniz b) Karadeniz c) Ege d) Iç Anadolu

    70- Incir ve üzüm üretimi en fazla olan bölgemiz hangisidir?
    a) Akdeniz b) Karadeniz c) Ege d) Iç Anadolu

    71- Küçükbas hayvanciliginin yaygin olarak yapildigi bölgelerin ortak özelligi asagidakilerden hangisidir?
    a) Bitki örtülerinin bozkir olmasi b) Kis mevsiminde kar yagislarinin fazla olmasi
    c) Her mevsimin bol yagisli olmasi d) Akarsu rejimlerinin düzenli olmasi

    72- Asagidakilerden hangisi tahil degildir?
    a) pirinç b) bugday c) yulaf d) pamuk

    73- Asagidakilerden hangisi köy ve köy alti yerlesim yerlerinden degildir?
    a) kom b) mezra c) agil d) kasaba

    74- Türkiye’nin “tahil ambari” olarak nitelenen bölgesi asagidakilerden hangisidir?
    a) Karadeniz Bölgesi b) Akdeniz Bölgesi
    c) Iç Anadolu Bölgesi d) Güneydogu Anadolu Bölgesi

    75- Akdeniz Bölgesinde tarim yapilan alanlar, Dogu Anadolu Bölgesi’nden daha azdir. Buna ragmen, Türkiye’nin tarim gelirine Dogu Anadolu Bölgesi’nden daha fazla katkisi vardir.
    Bu duruma, Akdeniz Bölgesi’nin hangi özelligi daha çok neden
    olmaktadir?
    a) Yer sekilleri b) Iklim özellikleri c) Yerlesim biçimi d) Nüfus yapisi

    76- Türkiye’de tahil ekim alanlari fazla degismedigi halde, üretimde yillara göre büyük dalgalanmalar görülmektedir.
    Bu durum, asagidakilerden hangisiyle daha çok açiklanabilir?
    a) Ilkbahar yagislariyla b) Gübre fiyatlariyla
    c) Tohum ithaliyle d) Makilesmenin yayginlasmasiyla

    77- Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde bugday tarimina uygun alanlar oldugu halde, bu ürün Iç Anadolu’da oldugu gibi, önemli bir üretim miktarina ulasmamaktadir.
    Bu durumun nedeni asagidakilerden hangisi ile açiklanabilir?
    a) Bugday isleyecek kuruluslarin azligi
    b) Tarim amaçli araç gereçlerin yetersizligi
    c) Bugdaydan daha fazla gelir saglayan ürünlerin yetistirilmesi
    d) Sanayinin gelismesi yüzünden tarim alanlarinin daralmasi

    78- Bugday, yetisme döneminde bol su, olgunlasma döneminde ise çok az su isteyen bir üründür.
    Bugday ekimi yapilan bir bölgede nisan ayinin az yagisli, temmuz ayinin ise yagisli geçmesi halinde asagidakilerden hangisi gerçeklesir?
    a) Bugday ekiminin yapildigi alanlar genisler.
    b) Bugday tariminda makine kullanimi artar.
    c) Yillik bugday veriminde önemli düsüs olur.
    d) Bugday tarimi yapilan alanlarda gübreleme gereksinimi artar.


    79- Pamuk, verimli alüvyal topraklari seven, yetisme döneminde çok su isteyen , hasat döneminde ise yüksek sicakliga gereksinim duyan bir bitkidir.
    Bu bilgiler ve Türkiye’deki cografi bölgelerin arazi yapilari dikkate alindiginda, sulama olanaklari yayginlastirilarak asagidaki bölgelerin hangisinde pamuk üretim miktari ve üretim alanlari daha çok artirilabilir?
    a) Karadeniz b) Marmara c) Güneydogu Anadolu d) Iç Anadolu

    80- Asagidaki tabloda bazi illerin 1990 yilina ait findik agaci sayisi ve findik üretim miktari verilmistir.
    Il Adi Agaç Sayisi Üretim Miktari(%)
    Ordu 81 900 000 140 600
    Giresun 84 600 000 114 300
    Trabzon 36 500 000 75 000
    Buna göre, asagidaki bilgilerden hangisi bu verilenlerden çikarilamaz?
    a) Agaç sayisi ile findik üretimi arasindaki iliski
    b) Agaç sayisi en fazla olan il
    c) Findik üretiminin Türkiye’deki payi
    d) Bir agaçtan yaklasik ne kadar findik elde edildigi


    81- Denizlerdeki balik miktarini etkileyen önemli etkenlerden bir sudaki oksijen oranidir. Bir denizdeki oksijen orani ise sicaklikla ters orantilidir.
    Buna göre, Türkiye’nin çevresindeki denizlerden hangisinde
    balik miktarinin daha az olmasi beklenir?
    A) Akdeniz B) Karadeniz C) Ege D) Marmara

    82- Deniz üzerinden gelen nemli hava kütleleri, daglarin engellemesi sonucu kuzey yamaçlarina her mevsim bol yagis birakir. Daglarin yükselti farki ve uzanis yönü, kiyi seridine düsen yagis miktarinin, bölgenin bölümleri arasinda farkliliklar göstermesine neden olur.
    Parçadaki bililere dayanarak, bu özelliklerin görüldügü cografi bölge hakkinda, asagidakilerden hangisine ulasilamaz?
    A) Daglarin kuzey yamaçlarinda orman varligi zengindir.
    B) Kiyi seridinde, iç kisimlara oranla günlük ve yillik sicaklik farki azdir.
    C) Kiyi seridi bugday tarimi için elverisli degildir.
    D) Kis mevsiminde akarsularda taskin görülür.

    83- Orman alanlarina uzaktan bakildiginda belirli araliklarla birbirine paralel yollarin açilmis oldugu görülür.
    Bunun sebebi asagidakilerden hangisi ile açiklanabilir?
    A) Daha genis tarim alanlari açmak
    B) Orman içi yerlesmelere ulasim saglamak
    C) Agaçlandirma çalismalarini yayginlastirmak
    D) Orman yanginlarini kontrol altina almak

    84- Türkiye’nin iç kesimlerinde ormanlar az yer tutar ve yalnizca belirli yerlerde göze çarpar. Bozkirlar ise genis alanlari kaplar.
    Bu durum asagidaki dogal kosullardan en çok hangisine baglidir?
    A) Iklim özelliklerine
    B) Toprak yapisina
    C) Yükselti durumuna
    D) Jeolojik yapiya

    85- Asagidakilerden hangisi, Türkiye’de üreticilerin ürünlerini satin almak, uygun kosullarda depolamak, sonra da bunlari pazarlamak amaciyla kurulmus kurulustur?
    A) Çukobirlik B) Fiskobirlik C) Toprak Mahsulleri Ofisi D) Taris

    86- Asagidakilerden hangisi, Türkiye’de Cumhuriyet Döneminde tarimda görülen gelismelerden biri degildir?
    A) Sulanabilen alanlarin artmasi
    B) Makine kullaniminin artmasi
    C) Nadasa ayrilan alanlarin genislemesi
    D) Gübre kullaniminin artmasi

    87- Karadeniz’den Akdeniz’e giden bir gözlemci yol boyunca hangi bitki türleriyle karsilasir?
    A) Maki-Bozkir-Orman B) Orman-Bozkir-Maki
    C) Bozkir-Maki-Orman D) Maki-Orman-Bozkir

    88- Sebze ve meyve üretiminin Antalya’da Erzurum’dan önce yapilmasinin nedenleri arasinda asagidakilerden hangisi gösterilemez?
    A) Yükselti farkliligi B) Enlem farkliligi C) Iklim farkliligi D) Boylam farkliligi

    89- Asagidaki bölgelerimizin hangisinde, üretilen sebze ve meyvelerin olgunlasmasi digerlerinden daha sonra olur?
    A) Akdeniz Bölgesi B) Dogu Anadolu Bölgesi
    C) Güneydogu Anadolu Bölgesi D) Iç Anadolu Bölgesi

    90- “Bu yil ilkbahar yagislarinin bol olmasi çiftçilerin yüzünü güldürdü.”
    Sözü daha çok bugday üreticisi için söylenmisse bu söz bugday tarimiyla ilgili olarak asagidakilerden hangisini göstermektedir?
    A) Bugday üretiminin masrafli bir is oldugunu
    B) Kuru tarim yönteminin yayginligini
    C) Ekim alanlarinin genisligini
    D) Ülkenin bugday ihtiyacinin karsilandiginin

    91- Asagidaki tarim ürünlerinden hangisi Türkiye’nin yurt disindan satin aldigi ürünlerden biridir?
    A) Üzüm B) Pirinç C) Incir D) Findik

    92- Türkiye’de dogal bitki örtüsünün dagilisini gösteren bir haritadan asagidakilerden hangisiyle ilgili bilgi edinilebilir?
    A) Iklim tipleriyle B) Yerlesim tipleriyle C) Nüfus yogunluguyla D) Yüzey sekilleriyle

    93- Türkiye’de elma, üzüm, seker pancari ve bugday gibi ürünler yaygin olarak yetistirilirken turunçgillerle zeytin ve muz gibi ürünlerin yetisme alani oldukça dardir.
    Bu durum, turunçgiller, zeytin ve muz gibi ürünlerin hangi özelliginden kaynaklanmaktadir?
    A) Düz alanlarda yetisememeleri B) Verimli toprak istemeleri
    C) Bol yagis istemeleri D) Kis soguklarina dayanamamalari

    94- Türkiye’de çayin yalnizca dogu Karadeniz Bölümü’nde yetistirilmesinin nedeni asagidakilerden hangisidir?
    A) Verimli topraklarin bulunmasi B)Daginik yerlesmelerin bulunmasi
    C) Yagislarin ve bulutlu günlerin fazla olmasi D)Ormanlarin genis yer kaplamasi

    95- Çukurova’da bugday hasadinin Çarsamba Ovasi’ndan önce baslamasi Çukurova’nin hangi özelligi ile ilgilidir?
    A) Çukurova’nin daha genis olmasi B) Ekvatora daha yakin olmasi
    C) Topraklarinin daha verimli olmasi D) Bitki örtülerinin farkli olmasi

    96- Asagidakilerden hangisinin, Türkiye’deki üretiminin tamami tek bir bölgeden saglanmaz?
    A) Çay B) Tas kömürü C) Turunçgiller d) Muz

    97- Asagidakilerden hangisi Türkiye’de erozyonun fazla olmasinda daha etkili degildir?
    A) Bitki örtüsünün seyrek olmasi B) Tarim alanlarinin nadasa birakilmasi
    C) Tarlalarin egim yönünde sürülmesi D) Volkanik daglarin bulunmasi

    98- Asagidakilerden hangisi ormanlarin korunmasinda alinabilecek önlemlerden biri degildir?
    A) Orman alanlarinin tarim alani yapilmasi
    B) Orman yanginlarinin engellenmesi
    C) Zararli hayvanlarin ormanlarda otlatilmasinin engellenmesi
    D) Ormanlik alanlarda piknik yapilmasinin engellenmesi

    99- Asagidaki ovalarin hangisinde pamuk tarimi yapilamaz?
    A) Bafra B) Gediz C) Antalya D) Çukurova

    100- Asagidakilerden hangisi ormanlarin sagladigi faydalardan biri degildir?
    A) Erozyonu engellemesi B) Yerlesmelerin daginik olmasina neden olmasi
    C) Kereste ve yakacak ihtiyacinin karsilanmasi D) Hava kirliligini azaltmasi

    101- Eti beyaz et olarak bilinen hayvanlar arasinda asagidakilerden hangisi gösterilemez?
    A) Hindi B) Koyun C) Deve kusu D) Tavuk

    102- Asagidakilerden hangisi balikçiligimizin problemlerinden biri degildir?
    A) Açik deniz balikçiliginin yapilmayisi
    B) Yanlis avlanmanin yaygin olusu
    C) Tatli su balikçiliginin yaygin olusu
    D) Kaçak ve asiri avlanma yapilmasi

    103- “ipek böcekçiligi ve seftalisi” ile ün yapmis ilimiz asagidakilerden hangisidir?
    A) Kastamonu B) Istanbul C) Hatay D) Bursa

    104- Türkiye’de ormanlarin en az yer kapladigi bölge asagidakilerden hangisidir?
    A) Güneydogu Anadolu Bölgesi B) Dogu Anadolu Bölgesi
    C) Iç Anadolu Bölgesi D) Ege Bölgesi

    105- Ülkemizde avlanan baliklarin büyük çogunlugu hangi denizden elde edilmektedir?
    A) Akdeniz B) Ege Denizi C) Marmara Denizi D) Karadeniz

    106- Küçükbas hayvanciligin yaygin olarak yapildigi bölgelerin ortak özelligi asagidakilerden hangisidir?
    A) Bitki örtülerinin bozkir olmasi
    B) Kis mevsiminde kar yagislarinin fazla olmasi
    C) Her mevsim bol yagisli olmasi
    D) Akarsu rejimlerinin düzenli olmasi

    107- Asagidaki sanayi kollarindan hangisi ile hayvancilik arasinda bir iliski kurulamaz?
    A) Gida endüstrisi B) Kagit C) Yünlü dokuma D) Dericilik

    108- Tiftik keçisinin en fazla yetistirildigi bölgemiz asagidakilerden hangisidir?
    A) Iç Anadolu Bölgesi B) Ege Bölgesi
    C) Güneydogu Anadolu Bölgesi D) Karadeniz Bölgesi

    109- Yurdumuzda Rize,Murgul(Artvin) ile Küre(Kastamonu) de çikarilan maden asagidakilerden hangisidir?
    A) Bakir B) Krom C) Bor Minerali D) Kursun

    110- Asagidakilerden hangisi ülkemizde isletilen baslica krom yataklari içinde yer almaz?
    A) Fethiye B) Köycegiz C) Elazig D) Izmir

    111- Asagidaki enerji kaynaklarindan hangisi maden olan enerji kaynagidir?
    A) Dogal gaz B) Su buhari C) Linyit
    D) Su gücü

    112- Yer altindan çikarilan petrol, petrol aritma tesislerinde (rafineri) islenir.Asagidaki rafinerilerimizden ve bulunduklari illerden hangisi yanlis eslestirilmistir?
    A) Mersin-Atas B) Izmit-Ipras C) Adiyaman-Batman D) Izmir-Aliaga

    113- Asagidakilerden hangisi sanayinin kurulmasi için gereken sartlardan degildir?
    A) Ham madde B) Enerji C) Sermaye D) Iklim

    114- Ülkemizde ilk demir-çelik fabrikasi nerede kurulmustur?
    A) Karabük B) Eregli C) Iskenderun D) Sivas

    115- Denizlerde yük ve yolcu tasima hakki (kabotaj) yabancilardan alinarak hangi tarihte Türklere verildi?
    A) 10 Nisan 1924 B) 1 Temmuz 1926 C) 24 Ekim 1928 D) 15 Mayis 1925

    116- Ülkeler arasinda yapilan mal alim- satim islerine dis ticaret denir.Dis ülkelerden mal satin almaya ne denir?
    A) Ihracat B) Ithalat C) Pazar D) Hiçbiri

    117- Dis ticaret yaptigimiz ülkeler arasinda ilk sirayi hangi ülke alir?
    A) Iran B) Fransa C) Rusya D) Almanya

    118-Yurdumuzda endüstrinin gelismesi sonucunda birçok sehrimiz ve çevresinde endüstri merkezleri olusmustur.
    Asagidakilerden hangisi bunlardan biri degildir?
    A)Kayseri B)Eskisehir C)Diyarbakir D)Bursa
     
  2. crazy_girll

    crazy_girll Yeni Üye Üye

    Katılım:
    8 Nisan 2008
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Test Bitti...!!!
    CevapLar;
    1-C

    2-B

    3-D

    4-B

    5-A

    6-B

    7-C

    8-C

    9-C

    10-D

    11-C

    12-C

    13-D

    14-D

    15-A

    16-C

    17-C

    18-B

    19-A

    20-B

    21-C

    22-C

    23-B

    24-A

    25-C
    26-A

    27-C

    28-B

    29-D

    30-C

    31-A

    32-D

    33-C

    34-C

    35-B

    36-D

    37-B

    38-B

    39--

    40-C

    41-D

    42-A

    43-C

    44-B

    45-A

    46-B

    47-C

    48-D

    49-A

    50-D
    51-D

    52-A

    53-C

    54-A

    55-C

    56-D

    57-D

    58-A

    59-B

    60-D

    61-B

    62-C

    63-D

    64-C

    65-D

    66-D

    67-A

    68-D

    69-D

    70-D

    71-A

    72-D

    73-D

    74-C

    75-B
    76-A

    77-C

    78-C

    79-C

    80-C

    81-A

    82-B

    83-D

    84-A

    85-C

    86-C

    87-B

    88-D

    89-B

    90-B

    91-B

    92-A

    93-D

    94-C

    95-B

    96-C

    97-D

    98-D

    99-A

    100-B
    101-B

    102-C

    103-D

    104-A

    105-D

    106-A

    107-B

    108-A

    109-A

    110--

    111-C

    112-C

    113-D

    114-A

    115-B

    116-B

    117-D

    118-C
     
  3. muhammed53

    muhammed53 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    18 Haziran 2008
    Mesaj:
    2
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    thanks but fOr english this test?
     
  4. muhammed53

    muhammed53 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    18 Haziran 2008
    Mesaj:
    2
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    ............................................................... ?
     
  5. sosbildersi

    sosbildersi Üye Üye

    Katılım:
    24 Mart 2011
    Mesaj:
    10
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ünite 5

    english test google search tan bul :D
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş