Ülkemizin Kaynakları: Sanayi Bitkileri

Raþit_hoca

Üye
Üye
Katılım
1 Kas 2008
Mesajlar
17
Puanları
8
Konum
Yozgat
Ülkemizin Kaynakları: Sanayi Bitkileri Zahmet Edip İndirmeyin Altta Verdim Hepsi

SANAYİ BİTKİLERİ

ŞEKER PANCARI :
→ Kıyı Bölgelerimizde ekonomik değeri olmadığı için fazla tercih edilmez
→ İç Bölgelerde düz alanlarda sulama yolu ile yetiştirilir.
→ En çok İç Anadolu’da yetiştirilir.
→ Üretim alanlarının yanına Şeker Fabrikası yapılır.Çünkü kısa sürede çürümeden işlenmelidir.
→ Şeker Pancarından şeker elde edildikten sonra ,posası ( küspe) hayvan yemi olarak kullanılır.
→ Hayvancılık (besi) bu nedenle şeker fabrikalarına yakın yerlerde yetiştirilir.
Grafik çalışması :
I – İç Anadolu Bölgesi ( % 52 ) II –Karadeniz ( %15 ) III- Doğu Anadolu ( % 12 )
IV- Akdeniz ( % 8 ) V – Ege ( % 6 ) VI – Marmara ( % 5 ) VII- G.Doğu Anadolu ( % 2 )

TÜTÜN :
→ Yarı nemli yamaçlarda yetiştirilen tütünün kalitesi yüksek olur.Ovalarda sulama yoluyla yetiştirilen tütünün kalitesi ise düşüktür.Devlet bu alanlarda yetiştirilen tütünü satın almaz
→ Ege (% 48) - G.Doğu Anadolu ( % 21 )
Karadeniz ( % 13 ) – Marmara ( % 11 ) Bölgelerinde çok yetiştirilir.
→ İhraç ürünlerimiz arasında yer alır.

AYÇİÇEĞİ :
→ Büyüme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde kuraklık ister.
→ Kuraklıktan fazla etkilenmez ve kumlu topraklarda daha iyi yetişir.
→ Bitkisel yağ ve sabun üretiminde kullanılır.
→ Üretiminin büyük kısmı Marmara Bölgesinin Trakya Bölümünde yapılır.Trakya’nın Monokültür bitkisidir.


HAŞHAŞ :
→ Türkiye’de çeşitli iklim koşullarında yetişebilir.
→ Ancak uyuşturucu yapımında kullanıldığından devlet üretim alanlarına sınırlama getirmiştir.
→ Afyon, Uşak, Denizli çevresinde yetiştirilir.
→ Tıp ve eczacılıkta kullanılır.
→ Tohumundan yağ çıkarılır.






SERKAN SERT SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ



ÇAY :
→ Her Mevsim yağış, kış ılıklığı, kireçsiz ve eğimli bir toprak ister.
→ Tabi alanı en dar olan endüstri bitkisidir.
→ Rize ve çevresindeki iklim şartlarına uyum sağlamıştır.
Yıllık 2000 mm’den fazla yağış ister.

ZEYTİN:
→ İdeal yetişme ortamı Akdeniz İklimidir.
→ Soğuğa karşı dayanıksız olduğundan kış sıcaklığı ister.
→ Zeytin ağcının özelliğinden dolayı bir yıl az bir yıl fazla ürün alınır.
→ Ege Bölgesi yağlık,Marmara bölgesi sofralık zeytin üretiminde birinci sırada yer alır.
→ Akdeniz Bölgesi’nde doğal yetişme imkanı bulmasına rağmen burada üretiminin az olmasının nedeni geliri daha yüksek olan pamuk,turunçgil, sebze gibi ürünler tercih edilmektedir.
→ Doğu Karadeniz Bölümünün özel konumu nedeniyle kıyılarında az da olsa zeytin yetiştirilmektedir.



PAMUK:
→ Dokuma sanayinin hammaddesini oluşturur.
→ Çimlenme ve Büyüme döneminde sulama, olgunlaşma döneminde tam bir kuraklık ister.
→ Üretimde Ege Bölgesi birinci sırada yer alır.
(% 36) – G.Doğu Anadolu (%33)ve Akdeniz Bölgeleri (% 27) pamuğun yoğun olarak yetiştirildiği diğer bölgelerdir.
→ Karadeniz’de yaz yağışları,İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da düşük sıcaklıklar nedeniyle pamuk tarımı yapılamamaktadır.
 
Üst