www.devo.com.tr adresinde öğretmenler gününe özel eğitim materyallerinde çeşitli indirimler vardır.

Merhaba Ziyaretçi

testkutusu

Atatürk lkeleri Testi

'Atatürkçülük' forumunda Performans tarafından 16 Nisan 2008 tarihinde açılan konu

  1. Performans

    Performans Çalışkan Üye Üye

    Katılım:
    26 Ocak 2007
    Mesaj:
    1,561
    Alınan Beğeniler:
    11
    Ödül Puanları:
    38
    ATATÜRK İLKELERİ TEST I

    1.“Bizim halkımız çok temiz kalpli, iyi huylu, ilerlemeye çok yetenekli bir halktır. Bu halk, bir kez karşısındakilerin içtenlikle kendisine hizmet edeceklerine inanırsa, her türlü girişimi çabucak benimsemeye hazırdır. Bunun için, yöneticilerin her şeyden önce ulusa güven vermesi gerekir. “
    Atatürk’ün bu sözüyle;
    I. Halkçılık
    II. Laiklik
    III. Devletçilik
    İlkelerinden hangileri arasında doğrudan bir bağlantı kurulamaz?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) II ve III

    2.
    - “ Bir ülkede topraksız çiftçi bırakılmamalıdır”
    - “ Her çiftçi ailesinin, geçineceği ve çalışacağı toprağa sahip olması koşulsuz olarak gereklidir. Vatanın sağlam temeli buna bağlıdır.”
    Atatürk’ün bu sözlerine bakılarak;
    I. Tarımın, ekonomik kalkınmanın temel taşı olduğu
    II. Özel mülkiyetin yaygınlaştırılmak istendiği
    III. Halkın yönetimdeki etkinliğinin artırılmak istendiği
    Yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I ve II

    3. Atatürk’e göre “tam bağımsızlık demek, elbette siyasi, ekonomi, adalet, askerlik, kültür... Gibi her alanda tam bağımsızlık ve tam özgürlük demektir. Bunlardan birinde bağımsızlıktan yoksunluk, ulusun ve ülkenin gerçek anlamıyla bütün bağımsızlığından yoksunluğu demektir.”
    Buna göre aşağıdakilerden hangisinin bağımsızlığı sağlamaya yönelik olduğu savunulamaz?
    a) Kapitülasyonların kaldırılması
    b) Azınlıkların ayrıcalıklarına son verilmesi
    c) Uluslar arası oluşumların desteklenmesi
    d) Yabancı okullar sorunun çözümlenmesi


    4. “Biz Türkler tarihimiz boyunca özgürlüğe ve bağımsızlığa sembol olmuş bir ulusuz.” Düşüncesi Atatürk’ün aşağıdaki ilkelerinden öncelikle hangisiyle ilgilidir?
    a) Laiklik b) Halkçılık c) Milliyetçilik d) Devletçilik

    5. Atatürk’ün aşağıdaki sözlerinden hangisi milli ekonomiyle ilgilidir?
    a) Hayatta en temel yol gösterici, ilimdir
    b) Akıl ve mantıkla çözümlenemeyecek sorun yoktur
    c) Fazlasıyla tutumlu olmak ulusal bilincimiz olmalıdır
    d) Türk milleti atalarını tanıdıkça, daha büyük işler başaracaktır


    6. “Tüm yurdun ve koskoca bir ulusun, yaşam ve ölümü söz konusu olurken, yurtseverim diyenlerin, kendi geleceklerini düşünmesine yer olmamalıdır”
    Atatürk’ün bu sözüne;
    I. Damat Ferit Paşanın Sivas kongresini engellemeye çalışması
    II. İstanbul hükümetinin, meclis-i mebusanın İstanbul dışında toplanması teklifini reddetmesi
    III. Düzenli ordunun kurulması üzerine Çerkez Ethem’in isyan etmesi
    Gelişmelerinden hangileri örnek olarak gösterilebilir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I,II ve III

    7.
    - “Türk halkı, ulusal sınırları içinde, uygar insanlar gibi tam anlam ve kapsamıyla özgür ve bağımsız yaşacaktır.”
    - “Bilmelidir ki, ulusal kimliğini bilmeyen uluslar, başka uluslara yem olurlar.”
    - “İlham ve güç kaynağı ulusun kendisidir.”
    Yukarıda verilen anlayışlar aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisiyle en fazla ilgilidir?
    a) Laiklik b) Devletçilik c) Milliyetçilik d) İnkılâpçılık

    8. Atatürk milletler cemiyetine girmek için acele etmemiş onların Türkiye’nin önemini anlayarak davet edeceğini düşünmüştür. Nitekim Türkiye 1932 de davet sonucu cemiyetin üyesi olmuştur.
    Bu durum Atatürk’ün aşağıdaki özelliklerden hangisiyle daha çok ilgilidir?
    a) Demokratik kişiliği
    b) İleri görüşlülüğü
    c) Vatanseverliği
    d) Çağdaşlığı


    9.
    I. Miladi takvimin kabul edilmesi
    II. Aşar vergisinin kaldırılması
    III. Yeni ölçü birimlerinin kabul edilmesi
    IV. Tekke ve zaviyelerin kapatılması
    Yeni Türk devletinin gerçekleştirdiği bu yeniliklerden hangileri uluslar arası uyumu gerçekleştirme amaçlıdır?
    a) I ve II b) I ve III c) II ve IV d) I ve IV

    10.
    - Osmanlı devletinin son zamanlarında medreselerin yanında modern eğitim kurumları da açılmaya başlamış, bu durum Osmanlı toplumunda ikiliğe yol açmıştır
    - Yabancı okullar, Türk devletinin denetimi dışında kalmış, yabancı ülkelerin eğitim anlayışına karışılamamıştır
    - Türkiye cumhuriyeti eğitimdeki ikiliği ortadan kaldırmak ve kendi istediği eğitim anlayışını kimseye bağımlı kalmadan uygulamak için öğretimin birleştirilmesi kanunu kabul etmiştir
    Buna göre;
    I. Toplumsal birlik
    II. Devletçilik
    III. Milli bağımsızlık
    Düşüncelerinden hangilerine yönelik gelişmeler görülmüştür?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I ve III

    11. Atatürk’ün aşağıdaki ilkelerinden hangisi halk tarafından daha kolay benimsenmiştir?
    a) Laiklik
    b) Halkçılık
    c) İnkılapçılık
    d) Cumhuriyetçilik

    12. cumhuriyet döneminde yabancılardan alınan gümrük vergilerinin artırılması Atatürk’ün;
    I. Milliyetçilik
    II. Devletçilik
    III. Laiklik
    İlkelerinden hangileriyle ilgilidir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I ve II

    13. 1929 yılına kadar yeni Türk devleti, özel sektörün yatırımlar yapması için teşvik-i sanayi kanununu yayınlayarak kredi vermeyi amaçlamış, fakat bu konuda başarı sağlanamamıştır.
    Özel teşebbüsün desteklenmesi konusunda başarı sağlanamamasında;
    I. Özel girişimcilerin elinde yeterli sermaye birikiminin olmaması
    II. Halkın yapılan yenilikleri kabullenememesi
    III. Devletin kredi verme konusunda çok seçici davranması
    Durumlarından hangilerinin etkili olduğu savunulabilir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I ve II
    14. Atatürkçülük; köklerini Türk tarihi ve toplumun gerçeklerinden alan bir kalkınma modelidir.
    Buna göre;
    I. Milliyetçilik
    II. Laiklik
    III. Cumhuriyetçilik
    İlkelerinden hangilerinin Atatürkçülüğe temel oluşturduğu söylenebilir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I ve II


    CEVAPLAR: 1D 2D 3C 4C 5C 6D 7C 8B 9B 10D 11B 12A 13A 14A
     
  2. Performans

    Performans Çalışkan Üye Üye

    Katılım:
    26 Ocak 2007
    Mesaj:
    1,561
    Alınan Beğeniler:
    11
    Ödül Puanları:
    38
    Atatürk lkeleri

    1. “Ulusal siyaset dediğim zaman anlatmak istediğim şudur; ulusal sınırlar içinde her şeyden önce kendi gücümüze dayanarak varlığımızı koruyup, ülkenin gerçek mutluluk ve bayındırlığına çalışmaktır.”
    Atatürk bu sözüyle;
    I. Uluslar arası ekonomik hareketlenmelerden uzak kalma
    II. Bağımsızlığı engelleyecek yaptırımla engel olma
    III. Yerli üretimi destekleme
    Düşüncelerinden hangilerini gerçekleştirmek istediğini belirtmiştir?
    a) yalnız I b) II ve III c) yalnız III d) I ve II

    2. “Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş uluslar, önce onurunu sonra da özgürlüklerini yitirmek zorunda kalırlar...”
    Mustafa Kemal’in bu sözüne Osmanlı devletinde;
    I. Kredi vermek amacıyla banka kurulması
    II. Duyun-u Umum iyenin kurulması
    III. Kapitülasyonların sürekli hale getirilmesi
    Görülen gelişmelerden hangileri örnek olarak gösterilebilir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) II ve III d) I ve II
    3. Fransız ihtilali ile Türk inkılâbı karşılaştırıldığında benzer özellikler taşıdıkları görülür.
    Buna göre Atatürk’ün;
    I. Laik yönetim
    II. Ulusal egemenlik
    III. Halkçılık
    İlkelerinden hangilerinin bu benzerliklerden olduğu söylenebilir?
    a) I,II ve III b) yalnız II c) yalnız III d) I ve II

    4.
    I. Türk medeni kanunun yayınlanması
    II. Kılık kıyafetin düzenlenmesi
    III. İlköğretimin zorunlu hale getirilmesi
    Yukarıdaki düzenlemelerden hangileri laiklik ilkesi doğrultusunda gerçekleştirilmiştir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III
    d) I ve II e) II ve III

    5. “İnsan, bireyi olduğu ulusun varlığını ve mutluluğunu düşündüğü kadar bütün dünya uluslarının huzur ve güvenliğini de düşünmelidir.”
    Bu düşünce Atatürk’ün aşağıdaki bütünleyici ilkelerinden hangisiyle ilgilidir?
    a) Bağımsızlık
    b) Ulusal egemenlik
    c) Akılcılık ve bilimsellik
    d) İnsan ve insanlık sevgisi
    e) Çağdaşlaşma ve batılılaşma

    6. “Bizim yolumuzu çizen, içinde yaşadığımız yurt, bağrından çıktığımız Türk ulusu ve bir de uluslar arası tarihin bin bir acıklı olay ve üzüntü yazan yapraklarından çıkardığımız sonuçlardır.”
    Atatürk’ün bu sözüne bakılarak;
    I. Ortak vatan
    II. Ulusal bilinç
    III. Tarihsel miras
    Anlayışlarından hangilerinin öneminin vurgulandığı söylenebilir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I,II ve III

    7. “Biz halkımızı savunmak ve bağımsızlığımızı güvencede bulundurabilmek için, bizi yok etmek isteyen emperyalizme ve bizi yutmak isteyen kapitalizme karşı bütün ulus olarak savaşmayı yerinde gören bir öğretiyi izleyen insanlarız.”
    Mustafa Kemal’in bu sözü milli mücadele yıllarında görülen;
    I. Yunan işgali
    II. Mandater yönetim düşüncesi
    III. İtilaf devletlerinin benimsetmeye çalıştığı antlaşmalar
    Durumlarından hangilerine yöneliktir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I,II ve III

    8.
    - Çok partili hayat çalışmalarının başlatılması
    - Demokratik çabalara herkesin katkıda bulunması
    - Halk egemenliğinin önde tutulması
    Yukarıda verilen gelişmelerin sağlanması aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangilerinin uygulanmasını zorunlu kılar?
    a) Laiklik b) Devletçilik c) Cumhuriyetçilik d) İnkılâpçılık

    9. 1933 yılında Yeni Trük devleti I. Beş yıllık kalkınma planını hazırlayıp, yatırımlarını devlet eliyle gerçekleştirmiştir.
    Bu durumun nedeni olarak;
    I. Dışa bağımsızlığın azaltılmak istenmesi
    II. Özel sektörün yetersiz kalması
    III. Devletin özel sektörün karsız gördüğü alanlara yatırım yapma zorunluluğunun olması
    Gelişmelerinden hangileri gösterilebilir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I,II ve III

    10. Atatürk döneminde ilk defa çok partili hayata geçmek için girişim yapılmış ve mecliste yeni partiler kurulmuştur. Bu partiler hükümeti yakından takip etmişler ve muhalefetin oluşturulmasını sağlamışlardır. Muhalefet partileri özellikle ekonomide hükümetten farklı görüşleri benimsemişlerdir.
    Bu durum;
    I. Demokrasi anlayışının güçlenmesi
    II. Mecliste farklı görüşlerin temsil edilmesi
    III. Bazı inkılâpların uygulamadan kaldırılması
    Durumlarından hangilerine neden olmuştur?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I ve II

    11. “Eğitimdir ki milleti ya hür müstakil, şanslı, yüksek bir cemiyet halinde yaşatır ya da sefalete, esarete terk eder.”
    Atatürk’ün bu düşüncesi;
    I. Medreselerin kapatılması
    II. Maarif teşkilatı kanunun çıkarılması
    III. Harf devriminin yapılması
    İnkılâplarından hangilerinin yapılmasına ortam hazırlamıştır?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I,II ve III

    12. 1926 yılında kabul edilen medeni kanun;
    - Kadınlara istediği mesleğe girme hakkının tanınması
    - Çok evliliğin yasaklanması
    - Mirasta eşitliğin sağlanması
    Yeniliklerini getirmiştir.
    Bu yenilikler Atatürk ilkelerinden daha çok hangisiyle ilgilidir?
    a) Yurtta barış, dünyada barış
    b) Halkçılık
    c) Cumhuriyetçilik
    d) Devletçilik


    13.Türk Dil Kurumu yabancı kelimelerin yerine halk arasında kullanılan Türkçe kelimelerin yaygınlaştırılması için çalışmalar yapmıştır.
    Bu durum Atatürk’ün aşağıdaki ilkelerinden öncelikle hangisi ile ilgilidir?
    a) Laiklik
    b) Halkçılık
    c) Milliyetçilik
    d) Devletçilik


    14. devlet yönetiminde tüm etnik ve dini gruplara kanun önünde eşitlik tanınması Atatürk’ün;
    I. Laiklik
    II. Halkçılık
    III. Devletçilik
    İlkelerinden hangileriyle ilgilidir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I ve II


    CEVAPLAR: 1B 2C 3A 4D 5D 6D 7D 8C 9D 10D 11D 12B 13C 14D
     
  3. Performans

    Performans Çalışkan Üye Üye

    Katılım:
    26 Ocak 2007
    Mesaj:
    1,561
    Alınan Beğeniler:
    11
    Ödül Puanları:
    38
    Atatürk lkeleri

    1. İnkılâpların gerçekleştirilmesindeki en temel ilkelerden biri de laikliktir.
    Aşağıda verilen uygulamalardan hangisi bu anlayış doğrultusunda gerçekleşmemiştir?
    a) Hilafetin kaldırılması
    b) Medeni kanunun kabulü
    c) Tekke ve zaviyelerin kapatılması
    d) 1924 anayasasında “devletin dini İslam’dır.” Maddesinin kabulü

    2. Atatürk’ün yeni Türk devletini çağdaş uygarlık seviyesine çıkarma isteği o’nun;
    I. Barışseverlik
    II. Akılcılık
    III. İdealistlik
    Özelliklerinden hangileriyle ilgilidir?
    a) yalnız I b)II ve III c) yalnız III d) I ve III

    3. Ulusal egemenlik ilkesinin siyasi yaşama geçmesinde aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisinin katkısı en fazla olmuştur?
    a) Laiklik
    b) Halkçılık
    c) Cumhuriyetçilik
    d) Devletçilik


    4. “Ben gerçekte bir hiçim çünkü yetki ve kudretimi hiçbir yetki ve kudreti kalmamış bir devletten alıyorum.”
    Mondros ateşkes antlaşmasının uygulanmaya başladığı dönemlerde söylemiş olduğu bu sözüyle Mustafa Kemal;
    I. Osmanlı devletinin fiilen sona erdiğini
    II. Yetkilerinin itilaf devletleri tarafından tanındığını
    III. Düzenli ordunun kurulması gerektiğini
    Durumlarından hangileriyle ilgili düşüncelerini belirtmiştir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I ve III

    5. Mustafa Kemal’in komutanlık nitelikleri arasında;
    I. Cesur olma
    II. Sorumluluk alma
    III. Kararlarında yavaş hareket etme
    Özellilerinden hangileri gösterilemez?
    a) yalnız I b) yalnız II c) Yalnız III d) I ve III

    6. Türkiye cumhuriyeti, Musul sorununun halk oylanması ile çözümlenmesini önermiştir.
    Türkiye’nin böyle bir öneride bulunması;
    I. Laiklik
    II. Devletçilik
    III. Ulusal egemenlik
    İlkelerinden hangileriyle uyumludur?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I ve II

    7. Türkiye bir yönetmelik çıkararak yabancı okullarda bütün öğrencilerin dini törenlerde topluca yasak kelimeürülmesini yasaklamış, okullardaki dini sembollerin kaldırılmasını sağlamıştır.
    Bu uygulamanın öncelikle aşağıdaki ilkelerden hangisi ile ilgili olduğu söylenebilir?
    a) Laiklik
    b) Halkçılık
    c) Milliyetçilik
    d) Devletçilik


    8. Atatürk, milli politikayı “milli sınırlarımız içinde her şeyden önce kendi kuvvetlerimize dayanarak devam ettirmek” şeklinde açıklanmıştır.
    Atatürk’ün bu düşüncesi;
    I. Milliyetçilik
    II. Laiklik
    III. Halkçılık
    İlkelerinden hangileriyle ilgilidir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I ve III

    9. Türkiye de gerçekleştirilen aşağıdaki inkılâplardan hangisi Atatürk’ün “çağdaşlaşma ve batılılaşma” ilkesi ile diğerlerinden daha az ilgilidir?
    a) Kabine sistemine geçilmesi
    b) Soyadı kanunun çıkarılması
    c) Tekke ve zaviyelerin kapatılması
    d) Harf inkılâbını gerçekleştirilmesi

    10. Atatürk’ün ilkelerinden biri de “yurtta barış, dünyada barış” ilkesidir.
    Buna göre;
    I. Sadabat paktının kurulması
    II. Milletler cemiyetine üye olunması
    III. Montrö boğazlar sözleşmesinin imzalanması
    Gelişmelerinden hangilerinin bu amaç doğrultusunda gerçekleştirildiği savunulabilir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) I,II ve III d) I ve III

    11. Atatürk milli bağımsızlık ilkesini “ başka bir millete veya uluslar arası kuruma bağlı olmamak” şeklinde açıklamıştır.
    Buna göre yeni Türk devleti döneminde gerçekleştirilen;
    I. Dış borçlar idaresine son verme
    II. Mandacılığı reddetme
    III. Kapitülasyonları kaldırma
    Gelişmelerinden hangileri bu durumla ilgilidir?
    a) yalnız I b) I,II ve III c) yalnız III d) II ve III

    12. Ulusal kurtuluş savaşı döneminde görülen gelişmelerden bazıları şunlardır;
    - TBMM açılmıştır
    - Manda ve himaye düşüncesi reddedilmiştir
    - Cemiyetler tek çatı altında birleştirilmiştir
    Bu gelişmeler Atatürk’ün;
    I. Laiklik
    II. Milli birlik ve beraberlik
    III. Milli egemenlik
    İlkelerinden hangileriyle ilgilidir?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) II ve III

    13. Atatürk’ün, bazı yardımcı ilkeleri ile temel ilkeleri birbirlerini bütünlemektedir.
    Buna göre;
    I. Akılcılık ve bilimsellik
    II. Ulusal egemenlik
    III. Çağdaşlık ve batılılaşma
    Yardımcı ilkelerinin temel ilkelerle ilişkisi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak gösterilmiştir?
    I II III
    a) Cumhuriyetçilik Milliyetçilik Halkçılık
    b) Laiklik Cumhuriyetçilik Milliyetçilik
    c) Milliyetçilik Halkçılık Laiklik
    d) Laiklik Cumhuriyetçilik İnkılâpçılık


    14. Osmanlı devletinde son dönemde görülen gelişmelerden bazıları şunlardır;

    I. Toprak bütünlüğünü korumak için Avrupa devletlerinin himayesine girme
    II. İsyanları bastırmak için Avrupa devletlerinden yardım isteme
    III. Halkın temsilcilerinden oluşan bir parlamento kurma
    Bu gelişmelerden hangileri Atatürk’ün “ulusal bağımsızlık” ilkesi ile bağdaşmaz?
    a) yalnız I b) yalnız II c) yalnız III d) I ve II


    CEVAPLAR: 1D 2B 3C 4A 5C 6C 7A 8A 9A 10C 11B 12D 13D 14D
     
  4. Performans

    Performans Çalışkan Üye Üye

    Katılım:
    26 Ocak 2007
    Mesaj:
    1,561
    Alınan Beğeniler:
    11
    Ödül Puanları:
    38
    Atatürk lkeleri Testi

    8.SINIF INKILAP TARİHİ (ATATÜRK İLKELERİ)



    Soru 1. Aşağıdakilerden hangisi Mustafa Kemal’in devletçilik ilkesi içerisinde düşünülemez?

    A) Devletin özel teşebbüse kredi sağlaması
    B) Devletin sanayi alanında yatırım yapması
    C) Ekonomik faaliyetlerin devlet tarafından yapılması
    D) Devletin ekonomik faaliyetleri planlaması





    Soru 2. Mustafa Kemal’in “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” sözü aşağıdaki ilkelerin hangisi ile doğrudan ilgilidir?

    A) Devletçilik
    B) Laiklik
    C) İnkılâpçılık
    D) Cumhuriyetçilik





    Soru 3. Kurtuluş Savaşının kazanılmasında Atatürk İlkelerinden hangisi daha çok etkili olmuştur?

    A) Cumhuriyetçilik
    B) Milliyetçilik
    C) Devletçilik
    D) Laiklik





    Soru 4. İzmir İktisat Kongresi
    —Merkez Bankası’nın kuruluşu
    —M.T. A.’nın kuruluşu
    Yukarıdaki gelişmeler aşağıdaki ilkelerden hangisi ile ilgilidir?

    A) Halkçılık
    B) Devletçilik
    C) Milliyetçilik
    D) Cumhuriyetçilik





    Soru 5. Aşağıdakilerden hangisi Atatürk İlkelerinin dayandığı temel faktörlerden değildir?

    A) Akılcılık
    B) Çağdaşlık
    C) Milli Egemenlik
    D) Örf, adet ve gelenekler
    Soru 6. –Akıl bilim ve çağdaşlığı esas alır.
    –Ulusun yücelmesi ve yükselmesi esastır.
    –Birleştirici ve bütünleştiricidir.
    Yukarıda özellikleri verilen Atatürk ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Halkçılık
    B) Milliyetçilik
    C) Cumhuriyetçilik
    D) İnkılapçılık


    Soru 7. –Saltanatın kaldırılması
    –Medeni kanunun kabulü
    –Halifeliğin kabulü
    Yukarıdaki inkılaplar aşağıdakilerden hangisine ortam hazırlamıştır?

    A) Cumhuriyeti kuruluşuna
    B) Eğitim ve öğretimin yeniden düzenlenmesine
    C) Laik devlet düzenine geçilmesine
    D) Çok partili hayata geçilmesine



    Soru 8. Türkiye Cumhuriyeti Devleti güç ve otoritesinin kaynağını nereden almaktadır?

    A) Türk Milletinin tarihinin köklü olmasından
    B) Kanunların bilimsel olmasından
    C) Hâkimiyetin millete ait olmasından
    D) Medeniyetin gelişmişlik seviyesinden





    Soru 9. Amasya Genelgesi’nde “Ulusun bağımsızlığını yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır.” kararı yer almıştır. Bu karar aşağıdaki ilkelerin hangisinin uygulanmasını sağlamıştır?

    A) Ulusal egemenlik
    B) Yurtta barış dünyada barış
    C) Akılcılık ve bilim
    D) Batılılaşma ve çağdaşlaşma





    Soru 10. Aşağıdakilerden hangisi Atatürk İlke ve İnkılâplarının genel amacıdır?

    A) Cumhuriyet yönetimini kurma ve devam ettirme
    B) Vatandaşlar arasında eşitlik sağlama
    C) Türk ulusunu çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaştırma
    D) Dünya barışında öncülük yapmak
    Soru 11. Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün Cumhuriyetçilik ilkesi ile Bağdaştırılamaz?

    A) Yürütmenin üstünlüğü
    B) Hukukun üstünlüğü
    C) Çoğulcu demokrasi
    D) Ulusal egemenlik





    Soru 12. Mustafa Kemal Cumhuriyetin ilk yıllarda yeterli sermaye birikiminin olmaması nedeni ile Devletin ekonomik politikasını yönlendirmek için aşağıdaki ilkelerden hangisini uygulamaya koymuştur?

    A) Cumhuriyetçilik
    B) Devletçilik
    C) Halkçılık
    D) Laiklik






    Soru 13. –Türk Dil Kurumunun kurulması
    –Türk Tarih kurumunun Kurulması
    Yukarıdaki gelişmeler hangi ilke ile doğrudan ilgilidir?

    A) Devletçilik
    B) İnkılâpçılık
    C) Milliyetçilik
    D) Bağımsızlık





    Soru 14. Çağdaşlaşma; Milletin refah ve bolluk içerisinde yaşamasını sağlamak toplumu geliştirmektir. Her alanda çağa ayak uydurmaktır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi çağdaşlaşmaya bir örnek olamaz?

    A) Saltanatın kaldırılması
    B) Tarımda makineleşme
    C) Takvim ve ölçülerde yenilik
    D) Ankara’nın başkent oluşu





    Soru 15. “Devlet özel teşebbüsün birbirine karşı değil birbirinin tamamlayıcısıdır.” Sözü Atatürk ilkelerinin hangisi ile ilgilidir?

    A) Devletçilik
    B) Cumhuriyetçilik
    C) İnkılapçılık
    D) Laiklik
    Soru 16. Sosyal eşitlik ve fırsat eşitliği gibi kavramlar Atatürk ilkelerinin hangisinin temelini oluşturur?

    A) Laiklik
    B) Halkçılık
    C) Milliyetçilik
    D) Devletçilik





    Soru 17. Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet rejiminin özelliklerinden biri değildir?

    A) Seçme ve seçilme
    B) Düşünce hürriyeti
    C) Bağımsızlık
    D) Tek partili yönetim








    Soru 18. Atatürk’ün kılık-kıyafet alanında yaptığı yenilikler aşağıdakilerden hangisi ile bağlantılıdır?

    A) Bağımsızlık
    B) Milliyetçilik
    C) Çağdaşlaşma
    D) Egemenlik







    Soru 19. “Benim hayatta yegane şerefim, servetim Türklük’ten başka bir şey değildir” Mustafa Kemal’in bu sözü hangi ilke ile ilgilidir?

    A) Milliyetçilik
    B) Cumhuriyetçilik
    C) Halkçılık
    D) Devletçilik






    Soru 20. Hangi kavram Atatürk’ün Cumhuriyet anlayışı ile bağdaşmaz?

    A) Demokrasi
    B) Bireycilik
    C) Ulusal egemenlik
    D) Hürriyet

    Soru 21. Atatürk milliyetçiliğinin temel öğesi nedir?

    A) Yurt birliği
    B) Siyasal varlıkta birlik
    C) Birlikte yaşamak hususundaki ortak istekte içtenlik
    D) Din, ırk köken birliği







    Soru 22. Atatürkçü düşüncede halkçılıkta bulunmayan unsur hangisidir?

    A) Sınıf mücadelesi
    B) İmtiyazlara karşı olmak
    C) Siyasi demokrasi
    D) Toplumsal dayanışma







    Soru 23. Atatürk’ün halkçılık ilkesi aşağıdaki unsurlardan hangisiyle benzerlik gösterir?

    A) Sınıf hakimiyeti
    B) Liberal devlet
    C) Dayanışmacılık
    D) Meşrutiyetçilik







    Soru 24. Atatürkçü dünya görüşünün temelini oluşturan seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Geleneksel düşünce
    B) Akıl ve bilim
    C) Felsefe
    D) Dini düşünce







    Soru 25. Atatürk İnkılâplarının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Ekonomik kalkınmayı sağlamak
    B) Türk ordusunu güçlü hale getirmek
    C) Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak
    D) Kapitülasyonları kaldırmak

    CEVAP ANAHTARI


    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    A D B B D B B C A C A B C D A B D C A B
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
    C A C B C
     
  5. ndr

    ndr Üye Üye

    Katılım:
    6 Eylül 2008
    Mesaj:
    16
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Atatürk Lkeleri Testi

    :)
     
  6. mehtap42

    mehtap42 Üye Üye

    Katılım:
    20 Haziran 2008
    Mesaj:
    15
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Atatürk Lkeleri Testi

    emeğinize sağlık. Allah razı olsun.
     
  7. beril_gece

    beril_gece elif Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2007
    Mesaj:
    8
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Atatürk Lkeleri Testi

    tşkr
     
  8. abdllhdnzl

    abdllhdnzl Üye Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2007
    Mesaj:
    14
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Atatürk Lkeleri Testi

    Ellerinize sağlık. teşekkürler sayın hocam.
     
  9. ataberk293

    ataberk293 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2009
    Mesaj:
    1
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Atatürk Lkeleri Testi

    ellerinize sağlık süper olmuş...
     
  10. milanbaros

    milanbaros Çalışkan Üye Üye

    Katılım:
    28 Ocak 2009
    Mesaj:
    290
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ödül Puanları:
    16
    Atatürk Lkeleri Testi

    süppeeeeeeeer​
     
  11. ölümlü

    ölümlü Üye Üye

    Katılım:
    27 Eylül 2008
    Mesaj:
    13
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Atatürk Lkeleri Testi

    HOCAM ÇOK TEŞEKKÜR EMEĞİNE SAĞLIK ;)
     
  12. ademkýlýç

    ademkýlýç Yeni Üye Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2008
    Mesaj:
    2
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Atatürk Lkeleri Testi

    :D
     
  13. innocence

    innocence Yeni Üye Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2009
    Mesaj:
    4
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Atatürk Lkeleri Testi

    saolun
     
  14. dilaranur75

    dilaranur75 Çalışkan Üye Üye

    Katılım:
    16 Aralık 2007
    Mesaj:
    467
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    16
    Atatürk Lkeleri Testi

    teşekkür ederim
     
  15. h_a_y_a_l

    h_a_y_a_l Üye Üye

    Katılım:
    8 Nisan 2009
    Mesaj:
    12
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Atatürk Lkeleri Testi

    çok teşekkürler elinize salık çooook güzel olmş
     
  16. dilaranur75

    dilaranur75 Çalışkan Üye Üye

    Katılım:
    16 Aralık 2007
    Mesaj:
    467
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    16
    Atatürk Lkeleri Testi

    teşekkür ederim
     
  17. asi ve mavi

    asi ve mavi Yeni Üye Üye

    Katılım:
    9 Ekim 2008
    Mesaj:
    4
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Atatürk Lkeleri Testi

    ellerinize sağlık hocam,harika bir çalışma
     
  18. hasan.yuce

    hasan.yuce izmirli hasan Üye

    Katılım:
    5 Ağustos 2008
    Mesaj:
    1,310
    Alınan Beğeniler:
    64
    Ödül Puanları:
    48
    Atatürk Lkeleri Testi

    Teşekkür Ederim
     
  19. ahmet duman

    ahmet duman Yeni Üye Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Atatürk Lkeleri Testi

    teşekkür ederim sevgili öğretmenim sayglar sunarım
     
  20. aylin0216

    aylin0216 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    9 Mayıs 2009
    Mesaj:
    2
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Atatürk Lkeleri Testi

    şhok qüsel phunlar :eek:
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş