• Benim Hocam Ortaokul Videoları

✏️ Yazılı Çözüm Örnekleri
    Sosyal Bilgiler
    İzlemek istediğiniz sınıfı tıklayınız.
    SOSYAL BİLGİLER
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Türkçe
    TÜRKÇE
    Konu Anlatım Videoları
    Fen Bilimleri
    FEN BİLİMLERİ
    Konu Anlatım Videoları
    Matematik
    MATEMATİK
    Konu Anlatım Videoları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 28. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Soru: Hak ve sorumlulukların bilincinde olmanın toplumsal düzeni sürdürmedeki önemine dair düşüncelerinizi fikir taraması yöntemini kullanarak sınıf arkadaşlarınızla tartışınız. Bunun için aşağıdaki yönergeyi izleyiniz.

Yönerge:

• Öğretmeninizin rehberliğinde 4 ile 9 kişiden oluşan gruplar oluşturunuz.
• Tartışmanızda yakın çevrenizde yaşanan veya günlük yaşamınızda karşılaşabileceğiniz örnek durumları göz önüne alınız.
• 5-10 dakika arasında süre belirleyiniz ve her grubun kendi içinde konuyu tartışmasını sağlayınız.
• Ulaştığınız sonuçları öğretmeninizin rehberliğinde sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

• Cevap: Hak ve sorumluluklara dikkat etmek toplumsal düzeni sağlar, aksi durumda herkes zarar görür.
Örnek Olay

Hamza Bey
: Bugün çocuğum hastalandı. Acil işlerim olduğu için hızlı bir şekilde hastaneye götürdüm. İlaçlarını aldıktan sonra iş yerime geri döndüm. Hatta giderken birkaç defa kırmızı ışıkta geçmek zorunda kaldım (Görsel 4.17). Sanırım trafik cezası gelecek ama çocuğumun sağlığından daha önemli değil.

Örnek Olay

Can Bey
: Bugün trafikte normal bir şekilde ilerliyordum. Yeşil ışıkta geçerken bir anda sol taraftan gelen bir araba kırmızı ışık ihlali yaparak önümden geçti ve ani fren yapmak zorunda kaldım. O sırada arkamdaki araba duramadı ve bana çarptı. Birkaç saat trafik tıkandı ve bir sürü insan sıkıntıya düştü. Üstelik bacağım kırıldığı için alçıya alındı ve arabamda çok büyük hasar oluştu (Görsel 4.18). Hem bir süre işe gidemeyeceğim hem de arabasız kaldım. Ya acil bir durum olursa ben ne yapacağım?

Soru: Can Bey’in hangi hak ve özgürlükleri ihlal edilmiştir? Yazınız.

• Cevap: Can Bey’in güvenlik ve sağlıklı yaşam hakkı ihlal edilmiştir.
Soru: Hamza Bey’in toplumsal düzeni bozmamak için ne yapması gerekirdi? Yazınız.

• Cevap: Hamza Bey trafik kurallarına uymalı, kırmızı ışıkta geçmemeliydi.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 29. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Hak ve özgürlükler, insanların dünyada eşit ve özgür bir şekilde yaşamasına ve toplumsal düzenin sürdürülmesine katkıda bulunur. Ancak hak ve özgürlüklerimizin sınırsız olmadığının farkında olmalıyız. Bizim kadar diğer insanların da hak ve özgürlüklere sahip olduğu bilinciyle hareket etmeliyiz. Bunun için de hak ve özgürlüklerimizi nasıl kullanacağımızı ve sorumluluklarımızın neler olduğunu belirleyen toplumsal kurallar ve yasalar vardır.

Soru: İnsanların haklarını bilmeleri, haklarına sahip çıkmaları ve sorumluluklarını yerine getirmelerinin toplumsal düzeni sürdürmedeki önemi ile ilgili yazılı, görsel veya dijital bir ürün oluşturarak sınıfta arkadaşlarınıza sunum yapınız. Sunum planınızı aşağıda verilen alana yazınız.

Sunum: Hak ve Sorumlulukların Önemi

Giriş:

Herkesin sahip olduğu hak ve özgürlükler vardır. Bu haklar, insanların eşit ve özgür yaşamalarını sağlar. Ancak haklarımız sınırsız değildir.

Gelişme:

Haklarımızı bilmek ve korumak çok önemlidir. Çünkü haklarını bilen bir toplumda adalet ve güven olur. Ama sadece haklarımızı kullanmak yetmez, sorumluluklarımızı da yerine getirmeliyiz.
Örneğin:

• Trafik kurallarına uymak,
  • Çevreyi temiz tutmak,
  • Vergimizi ödemek,
  • Başkalarının haklarına saygı göstermek…

Bunlar toplumsal düzeni sağlayan en önemli sorumluluklarımızdır.

Sonuç:

Haklarına sahip çıkan ve sorumluluklarını yerine getiren bireyler sayesinde toplumda huzur ve güven ortamı oluşur.
Hepimiz bu bilinçle hareket edersek, daha adil ve düzenli bir toplumda yaşayabiliriz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 30. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
Vatandaşlık hakları ve sorumlulukları, bireyin yaşadığı devletle olan ilişkilerinin temel unsurlarıdır. Hak, bir özgürlüğün sağlanması için kişiye anayasa ve kanunlar ile tanınmış yetkilerdir. Haklar kişilerin toplumda eşit ve özgür bir şekilde yaşamalarını sağlar. Haklarımızı kullanırken diğer insanların haklarına saygı göstermek, sorumluluklarımız arasındadır. Bu sorumluluklar, sadece yasalar tarafından belirlenen kurallara uymayı değil aynı zamanda topluma faydalı olmak için yapılan gönüllü katkıları da kapsar. Birey, haklarını kullanırken sahip olduğu sorumlulukları da yerine getirmelidir.

Sorumluluk sahibi olan bir vatandaşın bazı özellikleri şunlardır:

• Toplumsal yardımlaşma ve dayanışma için düzenlenen etkinliklere katılır.
• Kamu malları ile ortak yaşam alanlarını özenli ve temiz kullanır.
• Vergi vermek, oy kullanmak, kanunlara uymak gibi vatandaşlık görevlerinin önemini bilir.
• Ülkede yaşanan olağanüstü durumlarda (salgın, afet vb.) yardımlaşma ve dayanışma faaliyetlerine katılır.
• Toplumsal sorunların çözümü için öneriler sunar.
• Toplumun millî ve manevi değerlerini koruyup yaşatmaya istekli olur.
• Toplumsal hayatı düzenleyen kurallara uygun hareket eder.

Soru: Yukarıda verilen davranışlardan hangilerini günlük yaşamınızda uyguluyorsunuz? Uygulama nedenlerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.

• Cevap: Ben kamu mallarını temiz kullanmaya, çevreyi kirletmemeye ve toplumsal kurallara uymaya dikkat ediyorum. Çünkü hem kendi hayatım hem de toplum düzeni için bu davranışlar çok önemlidir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 31. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
PERFORMANS GÖREVİ

Adı
: Dileklerimi, Şikayetlerimi Bildiriyorum
Amacı: Toplumsal düzenin sürdürülmesinde temel hak ve sorumlulukların önemini yorumlayabilme
Beceri: Yorumlama
Süre: 1 ders saati

Yönerge:

• Yakın çevrenizde yaşanan ya da yaşanması muhtemel bir sorunu ve bu sorun ile ilgili taleplerinizi belirleyiniz.
• Bu sorun ve taleplerinizi ilgili yönetim birimine dilekçe yazarak bildiriniz.

Soru: Dilekçenizi yazarken Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanmaya özen gösteriniz.

• Cevap:
T.C. İSTANBUL / ÜSKÜDAR BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

Üsküdar ilçemizde bulunan çocuk parkında salıncaklar kırılmış ve zeminde çukurlar oluşmuştur. Bu durum çocukların oyun oynarken yaralanmasına neden olabilir. Parkın en kısa sürede onarılıp güvenli hâle getirilmesini talep ediyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

İmza
Mehmet YILMAZ

Adres:
Üsküdar/ İstanbul
İletişim: 0212 921 21 21

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 32. Sayfa Cevapları İkinci Kitap
ETKİNLİK

Adı
: Toplumsal Düzenin Sürdürülmesinde Hak ve Özgürlüklerim
Amacı: Toplumsal düzenin sürdürülmesinde temel hak ve sorumlulukların önemini yorumlayabilme
Beceri: Yorumlama
Süre: 1 ders saati

Yönerge:

• Verilen kaynaklardan ve daha önce öğrendiğiniz bilgilerden hareketle insan hak ve özgürlüklerinin toplumsal düzenin sürdürülmesindeki önemine yönelik bir rapor hazırlayınız.
• Hazırladığınız raporda hak, eşitlik ve adalet kavramlarına yer veriniz.
• Raporunuzu yazarken Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanmaya özen gösteriniz.
• Raporunuzu öğretmeninize teslim ediniz.

Soru: Raporunuz derecelendirme ölçeği ile değerlendirilecektir.

• Cevap:
RAPOR

Toplumsal düzenin sağlanması için insanların hak ve özgürlüklerini bilmesi ve bunlara saygı göstermesi çok önemlidir. Hak, bireylere doğuştan tanınan ve onları koruyan yetkilerdir. Eşitlik ise tüm insanların aynı haklara sahip olması demektir. Adalet ise hakların herkese adil bir şekilde uygulanmasını sağlar.

Haklarını bilen ve sorumluluklarını yerine getiren bireyler, toplumda huzur ve güven ortamı oluşturur. Eşitlik sayesinde insanlar arasında ayrım yapılmaz. Adaletin olduğu bir toplumda ise insanlar kendini güvende hisseder ve toplumsal düzen korunur.

Sonuç olarak, hak, eşitlik ve adalet kavramları bir araya geldiğinde hem bireylerin hem de toplumun yaşamı düzenli, güvenli ve huzurlu olur. Bu yüzden herkes hem kendi haklarına sahip çıkmalı hem de başkalarının haklarına saygı göstermelidir.

Geri