www.devo.com.tr adresinde öğretmenler gününe özel eğitim materyallerinde çeşitli indirimler vardır.

Merhaba Ziyaretçi

testkutusu

Türkiye Tarihi

'İpek Yolunda Türkler Testleri' forumunda sevimli tarafından 12 Mayıs 2007 tarihinde açılan konu

  1. sevimli

    sevimli "İyilik büyüktür, küçükte olsa" Üye

    Katılım:
    2 Mart 2007
    Mesaj:
    562
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    16
    TÜRKİYE TARİHİ TEST - I

    1. Anadolu'ya ilk Türk akınları aşağıdakilerin hangisi tarafından düzenlenmiştir?
    A) Hunlar
    B) Sibirler
    C) Macarlar
    D) Avarlar

    2. Bizans ile Selçuklular arasında yapılan ilk savaş aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Pasinler
    B) Malazgirt
    C) Dandanakan
    D) Miryokefalon

    3. Malazgirt Zaferi'nden önce Anadolu'ya yapılan Türk akınlarının en önemli hedefi, aşağıdaklierden hangisidir?
    A) Türkleri Anadolu'ya yerleştirmek
    B) Anadolu'yu vatan yapmak
    C) Bizans güçlerini Anadolu'dan söküp atmak
    D) Bizans'ın direncini kırarak gelecek fetihlere zemin hazırlamak

    4. Malazgirt Zaferi'nin Türk Tarihinde önemli bir dönüm noktası olması, zaferin hangi özelliği ite ilgilidir?
    A) Türklerin İslâm dünyasında ön plana çıkması
    B) Haçlı Seferlerinin başlamasına neden olması
    C) Anadolu'da Türkiye tarihinin başlangıcı olması
    D) Bizans İmparatorluğunun zayıflamasına neden olması

    5. Aşağıdaki savaşlardan hangisi, Bizanslıların Anadolu'yu ele geçirme umutlarına son vermiştir?
    A) Kösedağ
    B) Miryokefalon
    C) Malazgirt
    D) Yassıçemen

    6. Anadolu Selçuklu Devfetfnin Yükselme Dönemine girmesi, aşağıdakiierden hangisi ile başlar?
    A) II. Kılıç Arslan
    B) l. Mesud
    C) I. Alâeddin Keykubat
    D) I. Gıyaseddin Keyhüsrev
    7. Aşağıdaki savaşlardan hangisi, Harzemşahlar Devletf nin yıkılmasına neden olmuştur?
    A) Miryokefalon
    B) Pasinler
    C) Yassıçemen
    D) Kösedağ



    8. I. Anadolu, Moğol egemenliğine girdi.
    II. Anadolu Selçuklu Devleti'nde yeniden taht kavgaları başladı.
    Yukarıdaki gelişmeler, aşağıdakiierden hangisinin sonucudur?
    A) Pasinler
    B) Miryokefalon
    C) Kösedağ
    D) Dandanakan

    9. Aşağıdaki olaylardan hangisi Anadolu Selçuklu Devleti zamanında meydana gelmemiştir?
    A) Haçlı Seferleri
    B) Pasinler Savaşı
    C) Miryokefalon Savaşı
    D) Yassıçemen Savaşı

    10. l. Aiâaddin Keykubat'ın izlediği aşağıdaki politikalardan hangisi Anadolu Selçuklu Devteti' nin yıkılmasını geciktirmiştir?

    A) Eyyûbilerle dostça geçinmesi
    B) Anadolu'da ticaretin gelişmesini sağlaması
    C) Alaiye(Alanya) şehrini alarak burada bir tersane kurması
    D) Moğol tehlikesine karşı Doğu Anadolu sınırlarına önem vermesi

    11. Aşağıdakiierden hangisi Anadolu Selçukluları için söylenemez?
    A) Haçlı Seferlerinin başlamasında etkili oldular.
    B) Haçlı ordularının, İslam Dünyası'nı verecekleri zararları engellediler.
    C) Islâmiyetin Balkanlarda yayılmasına neden oldular.
    D) Anadolu'nun bir Türk - İslâm ülkesi olmasını sağladılar.

    12. Anadolu Selçuklu Devleti'nin zayıflaması, aşağıdakiierden hangisine neden olmuştur?
    A) Anadolu'da uç beyliklerin, bağımsızlıklarını ilân etmelerine
    B) Anadolu'nun Bizanslılarca istila edilmesine
    C) Anadolu'da Türk egemenliğinin ortadan kalkmasına
    D) Anadolu'nun Haçlı kuvvetlerince istila edilmesine

    13.Saltukoğuflan Beyliği, aşağıdaki yörelerden hangisinde kurulmuştur?
    A) Aydın ve çevresi
    B) Erzurum ve çevresi
    C) Konya ve çevresi
    D) Sinop ve çevresi

    14. Mengûcek Beyliği, aşağıdaki Anadolu Selçuklu sultanlarından hangisi zamanında yıkılmıştır?
    A) I. Kılıç Arslan
    B) II. Kılıç Arslan
    C) I. Mesud
    D) I. Alâeddin Keykubat

    15. Kösedağ Savaşı hangi Selçuklu Sultanı zamanında olmuştur?
    A) l. Alâeddin Keykubat
    B) II. Gıyaseddin Keyhüsrev
    C) l. Gıyaseddin Keyhüsrev
    D) II. Kılıç Arslan

    16. Aşağıdaki Anadolu Türk beyliklerinden hangisi denizcilikle uğraşmıştır?
    A) Dulkadiroğulları
    B) Germiyanoğullan
    C) Karesioğulları
    D) Eratna Beyliği

    17. Aşağıdaki beyliklerden hangisi^Türnadağ savaşı sonucu Osmanlı Devletfne bağianmıştıı
    A) Dulkadiroğulları
    B) Ramazanogullan
    C) Karamanoğulları
    D) Aydınoğulları

    18. Candaroğulları Beyliği, aşağıdaki yörelerden hangisinde kurulmuştur?
    A) Kütahya ve çevresi
    B) Kastamonu ve Sinop yöresi
    C) Muğla ve çevresi
    D) Balıkesir ve Çanakkale yöresi



    19. Anadolu Selçuklu Devletf nin zayıflamasından sonra Kütahya, Emet ve Tavşanlı yöresinde kurulan beylik aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Karamanoğulları
    B) Candaroğulları
    C) Germiyanoğulları
    D) Hamitoğulları

    CEVAPLAR:1.A 2.A 3.D 4.C 5.B 6.D 7.C 8.C 9.B 10.D 11.C 12.A 13.B 14.D 15.B 16.C 17.A 18.B 19.C
     
  2. sevimli

    sevimli "İyilik büyüktür, küçükte olsa" Üye

    Katılım:
    2 Mart 2007
    Mesaj:
    562
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    16
    Türkiye Tarihi

    TÜRKİYE TARİHİ TEST - II

    1. Aşağıdakilerden hangisi Anadolu Selçuklularda ülke yönetimi ile ilgili değildir?
    A) Melik
    B) Subaşı
    C) Beylerbeyi
    D) Kadı

    2. Anadolu'daki medreseler en çok hangi amaca hizmet amacıyla yapılmıştır?
    A) Eğitim
    B) Ticaret
    C) Askeri
    D) Toplumsal

    3. Anadolu Selçukluları donanmaya çok önem vermişlerdir.
    Aşağıdaki eşlemelerden hangisinde önemli tersaneler yer almaktadır?
    A) Rusçuk - Haliç
    B) Alaiye - İzmir
    C) Haliç - Sinop
    D) Sinop - Alaiye

    4. Selçuklularda devlete ait arazilere ne ad verilir?
    A) ikta Arazi
    B) Mülk Arazi
    C) Vakıf Arazi
    D) Mukataa

    5. Anadolu Selçukluları döneminde Subaşıların görevi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kale komutanlığı
    B) Adalet işlerine bakmak
    C) Asayiş, emniyet ve askerlik işlerine bakmak
    D) Veliahtların yanında bulunmak

    6. Müslüman - Türk devletlerinde dokumacılık, demircilik, marangozluk gibi işlerle uğraşan zanaatkarların kendi aralarında kurduktan teşkilat, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ahi
    B) Divan
    C) Kurultay
    D) Lonca

    7. Gaznelilerden sonra Hindistan'da islâmiyet! yayan Türk devleti aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Babür Devleti
    B) Akkoyunlular
    C) Timur Devleti
    D) Karakoyunlular

    8. Cengiz Han'ın kurduğu Moğol Devleti, Cengiz Han ölünce çeşitli devletlere bölündü.
    Aşağıdakilerden hangisi bu devletlerden biri değildir?
    A) İlhanlı Devleti
    B) Altın Ordu Devleti
    C) Karahitaylar Devleti
    D) Kubilay Hanlığı

    9. I. Altın Ordu Devleti
    II. Anadolu Selçukluları
    ili. Harzemşahlar
    IV. İlhanlılar
    YukandakJ devletlerden hangileri Moğol istilası sonucu yıkılmıştır?
    A) l - II B) l - III C) II - III D) H - IV

    10. Cengiz Han'ın kurduğu Moğol İmparatorluğu dört büyük devlete bölündü. Bu devletlerde Türk etkisinde kalarak İs-lâmiyeti benimsemeye başladılar.
    Bunlardan islâmiyet! kabul etmeyen tek devlet aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Çağatay Hanlığı
    B) Altın Ordu Devleti
    C) İlhanlılar Devleti
    D) Kubilay Devleti

    11.1. Karadeniz'in kuzeyi ve Hazar Gölü çevresinde kurulmuştur. II. Timur tarafından yıkılması Rusların işine yaramıştır.
    Yukarıda özellikleri verilen Moğol kökenli devlet aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Altın Ordu Devleti
    B) ilhanlılar Devleti
    C) Babür Devieti
    D) Kubilay Devleti

    12. Karakoyunlular devletine son veren Türk devleti aşağıda-kilerden hangisidir?
    A) Osmanlılar
    B) Akkoyunlular
    C) Moğollar
    D) Timur Devleti

    13. Osmanlı Devletiyle Otlukbeli Savaşı'nm(1473) yapan Türk Devleti aşağıdakiierden hangisidir?
    A) Akkoyunlular
    B) Karakoyunlular
    C) İlhanlılar
    D) Memlukler

    14. Aşağıdakiierden hangisi Haçlı seferlerinin amaçlarından biri değildir?
    A) Türkleri Anadolu'dan çıkarmak
    B) Kudüs'ü Müslümanlardan almak
    C) Doğu ülkelerinin zenginliğini ele geçirmek
    D) Moğolları ortadan kaldırmak

    15. Aşağıdaki Haçlı Seferlerinin hangisinin sonucunda Haçlılar Kudüs'ü alarak burada bir krallık kurmuşlardır?
    A) l B) II C) III D) IV

    16. l. Haçlı Seferi hangi Anadolu Selçuklu sultanı zamanında olmuştur?
    A) l. Mesud
    B) l. Kılıç Arslan
    C) II. Kılıç Arslan
    D) l. Gıyaseddin Keyhüsrev

    17. l. II. Haçiı Seferine karşı mücadele etti. II. Bizanslılarla mücadele etti.
    Yukarıda sözü edilen Anadolu Selçuklu sultanı aşağıdakiierden hangisidir?
    A) l. Kılıç Arslan
    B) II. Kılıç Arslan
    C) l. Mesud
    D) l. Alâeddin Keykubat

    18. Aşağıdaki olaylardan hangisinin sonucunda Anadolu Selçuklu Devtetf nin başşehri Konya'ya nakledilmiştir?
    A) l. Haçlı Seferi
    B) Miryokefalon Savaşı
    C) Kösedağ Savaşı
    D) II. Haçlı Seferi

    19. Aşağıdakiierden hangisinin Haçlılarla mücadelesi olmamıştır?
    A) Selçuklular
    B) Danişmentliler
    C) Eyyübiler
    D) Gazneliler
    CEVAPLAR:1.D 2.A 3.D 4.A 5.C 6.D 7.A 8.C 9.C 10.D 11.A 12.B 13.A 14.D 15.A 16.B 17.C 18.A 19.D
     
  3. osmaniyeli1998

    osmaniyeli1998 Selam arkadaşlarım Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2007
    Mesaj:
    80
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Türkiye Tarihi

    :-X
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş