www.devo.com.tr adresinde öğretmenler gününe özel eğitim materyallerinde çeşitli indirimler vardır.

Merhaba Ziyaretçi

testkutusu

7. Sosyal Bilgiler 2. Dönem 3. Yazılı

'II. Dönem 3. Yazılı' forumunda ffidan58 tarafından 22 Mayıs 2007 tarihinde açılan konu

  1. ffidan58

    ffidan58 Üye Üye

    Katılım:
    30 Nisan 2007
    Mesaj:
    11
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Lİnk Şu an bozuk Aşağıda Başka Sınavlar yayınlanmıştır
    Sosyal Bilgiler Öğretmeni
     
  2. erkanisanmaz

    erkanisanmaz Site Yöneticisi Site Yetkilisi Admin

    Katılım:
    20 Ocak 2007
    Mesaj:
    5,360
    Alınan Beğeniler:
    932
    Ödül Puanları:
    113
    7. sosyal bilgiler 2. dönem 3. yazılı

    Adı Soyadı: Beşbucak İlköğretim Okulu 7. Sınıf II. Dönem
    Sınıf No: Sosyal Bilgiler Dersi III. Yazılı Soruları
    1)Aşağıdakilerden hangisi I. Dünya savaşının çıkış bahanesidir?
    a)Fransa’nın Maden kömür yatağı olan Alsas-Loreni alma isteği
    b)Avusturya-Macaristan veliahdının Sırplı bir genç tarafından öldürülmesi
    c)Goben ve Breslav gemilerinin satın alınarak Rus limanlarını bombalaması
    d)Milliyetçilik akımının etkileri
    2)Aşağıdakilerden hangisi İttifak devletlerinden değildir?
    a)Almanya b)Bulgaristan c)Rusya d)Osmanlı
    3)Osmanlı devletinin I. Dünya savaşına Almanya’nın yanında girmesinde hangisi etkili değildir?
    a)Almanya’nın kazanacağı inancı b)Kaybettiğimiz toprakların İtilaflar elinde olması
    c)İtilaf devletlerinin kabul etmemesi c)Rusya’nın Osmanlıya saldırması
    4)Almanya, Osmanlının kendi yanında savaşa girmesini istemiştir Aşağıdakilerden hangisi bu isteklerinin sebeplerinden biri değildir?
    a)Halifelikten yararlanma isteği b)Süveyş kanalını kapama isteği
    c)Osmanlının silah gücünden yararlanma isteği d)Savaşı geniş alana yayma isteği
    5)Aşağıdakilerden hangisi Osmanlının yardım ettiği cephelerden değildir?
    a)Makedonya b)Galiçya c)Romanya d)Kanal
    6)Aşağıdakilerden hangisi Rusların saldırısı ile açılan cephedir?
    a)Çanakkale b)Kafkas c)Kanal d)Irak
    7)Osmanlı devleti I. Dünya Savaşında hangi ateşkes anlaşmasını yapmıştır ?
    a)Mondros b)Paris c)Sevr d)Lozan
    8)Almanya hangi barış anlaşmasını yapmıştır.?
    a)Versay b)Sen Jermen c)Triyanon d)Nöyyi
    9)Mondros ateşkes anlaşmasının en önemli maddesi hangisidir?
    a)İtilafların Güvenliği tehlikeye düşerse istediği bir yeri işgal edebilecek(7. Madde)
    b)Vilayeti Sitte de karışıklık çıkarsa işgal edilecek(24. Madde)
    c)Boğazlar itilaf Devletleri denetimine verilecek
    d)Demiryolları, tüneller, haberleşme istasyonları,silahlar, limanlar itilaflara verilecek
    10Divanda alınan karaların dine uygun olup olmadığına kim karar verirdi?
    a)Kazasker b)Defterdar c)Şeyhülislam d)Nişancı
    11)Aşağıdaki gelir kaynaklarından hangisi Osmanlı hazinesine girmezdi?
    a)Maden tuzla geliri b)Vakıf geliri c)Gümrük geliri d)Dirlik toprağından alınan vergilerin geliri
    12)Aşağıdakilerden hangisi Divanın üyelerinden değildir?
    a)Kazasker b)Nişancı c)Şeyhülislam d)Subaşı
    13)Aşağıdakilerden hangisi Kapıkulu askerlerinden değildir?
    a)Yeniçeriler b)Cebeciler c)Akıncılar d)Humbaracılar
    14)Hangi divan üyesi mali işlere bakar ve gelir giderleri kontrol ederdi?
    a)Defterdar b)Kazasker c)Nişancı d)Veziriazam
    15)Aşağıdakilerden hangisi dirlik topraklarından değildir?
    a)Has b)Zeamet c)Mülk d)Tımar
    16)Aşağıdakilerden hangisi Osmanlının hazineden para vermeden oluşturduğu askerlerdir?
    a)Yeniçeriler b)Tımarlı sipahiler c)Sağ ulufeciler d)Sağ garipler
    17)Osmanlıda resim sanatının yasak olmasından dolayı hangi sanat dalı gelişmiştir?
    a)Çinicilik b)Nakkaşlık c )Minyatür d)Oymacılık
    18)Aşağıdaki devletlerden hangisinin Türkiye’ye sınırı yoktur?
    a)Gürcistan b)İran c)Azerbaycan –Nahçıvan d)Türkmenistan
    19)Aşağıdakilerden hangisi Asya’daki Türk Cumhuriyetlerinden değildir?
    a)Azerbaycan b)Kazakistan c)Türkmenistan d)Moğolistan
    20)Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini hangi devlet kendine bağlamak istemektedir?
    a)Yunanistan b)İngiltere c)Suriye d)Bulgaristan

    Her sorunun doğru cevabı 5 toplam 100 Puandır Başarılar dilerim
     
  3. erkanisanmaz

    erkanisanmaz Site Yöneticisi Site Yetkilisi Admin

    Katılım:
    20 Ocak 2007
    Mesaj:
    5,360
    Alınan Beğeniler:
    932
    Ödül Puanları:
    113
    7. sosyal bilgiler 2. dönem 3. yazılı

    Adı Soyadı: Apa İlköğretim Okulu 7. Sınıf II. Dönem
    Sınıf No: Sosyal Bilgiler Dersi III. Yazılı Soruları
    1)Aşağıdakilerden hangisi I. Dünya savaşının çıkış bahanesidir?
    a)Fransa’nın Maden kömür yatağı olan Alsas-Loreni alma isteği
    b)Avusturya-Macaristan veliahdının Sırplı bir genç tarafından öldürülmesi
    c)Goben ve Breslav gemilerinin satın alınarak Rus limanlarını bombalaması
    d)Milliyetçilik akımının etkileri
    2) I. Balkan Savaşına katılmadığı halde II. Balkan savaşına katılan devlet aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Sırbistan b)Karadağ c)Romanya d)Arnavutluk
    3)Osmanlı devletinin I. Dünya savaşına Almanya’nın yanında girmesinde hangisi etkili değildir?
    a)Almanya’nın kazanacağı inancı b)Kaybettiğimiz toprakların İtilaflar elinde olması
    c)İtilaf devletlerinin kabul etmemesi c)Rusya’nın Osmanlıya saldırması
    4)Almanya, Osmanlının kendi yanında savaşa girmesini istemiştir Aşağıdakilerden hangisi bu isteklerinin sebeplerinden biri değildir?
    a)Halifelikten yararlanma isteği b)Süveyş kanalını kapama isteği
    c)Osmanlının silah gücünden yararlanma isteği d)Savaşı geniş alana yayma isteği
    5) İngilizlerin sömürgeleri ile irtibatının kesilmesi için açılan cephe hangisidir?
    a)Kafkas b)Suriye c)Kanal d)Galiçya
    6)1878 Berlin anlaşması ile bazı balkan devletleri bağımsızlık kazanmıştır. Hangisi bunlardan değildir?
    a)Sırbistan b)Romanya c)Karadağ d)Arnavutluk
    7)Osmanlı devleti hangi savaşta düşman ile sadece kendisi savaşmıştır.
    a)Kırım Harbi(1853-1856) b)93 Harbi(!877-1878) c). II. Balkan savaşı d)I. Dünya savaşı
    8)Fransız ihtilalinin yaymış olduğu akımlardan hangisi Osmanlıyı çok etkilemiştir?
    a)Milliyetçilik b)Eşitlik c)Adalet d)Laiklik
    9)Aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
    a)Osmanlı devleti İngilizlerin sömürgeleri ile irtibatını kesmek için Çanakkale cephesini açtı.
    b)Tanzimat fermanı halkın baskısı ile ilan edilmiştir
    c)I. Meşrutiyeti Jön Türkler(Genç Osmanlılar) ilan etmiştir
    d)Kavalalı Mehmet Ali isyanında Osmanlıya İngiltere yardım etti.
    10)Osmanlıda fethedilen toprakları defterlere kaydeden divan üyesi kimdir
    a)Kazasker b)Defterdar c)Şeyhülislam d)Nişancı
    11)Aşağıdaki gelir kaynaklarından hangisi Osmanlı hazinesine girmezdi?
    a)Maden tuzla geliri b)Vakıf geliri c)Gümrük geliri d)Halktan alınan vergilerin geliri
    12)Aynı meslekle uğraşanların oluşturduğu dayanışma derneğine ne denirdi?
    a)Enderun b)Lonca c)Divan d)Medrese
    13) Aşağıdakilerden hangisi İttifak devletlerinden değildir?
    a)Almanya b)Bulgaristan c)Rusya d)Osmanlı
    14)Hangi divan üyesi adalet işlerine bakardı?
    a)Defterdar b)Kazasker c)Nişancı d)Veziriazam
    15)Aşağıdakilerden hangisi dirlik topraklarından değildir?
    a)Has b)Zeamet c)Mülk d)Tımar
    16)Aşağıdakilerden hangisi Osmanlının hazineden para vermeden oluşturduğu askerlerdir?
    a)Yeniçeriler b)Tımarlı sipahiler c)Sağ ulufeciler d)Sağ garipler
    17)Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
    a)Osmanlıya karşı milliyetçilik akımı etkisi ile ilk Sırplar isyan etti
    b) Tanzimat fermanı yalnız azınlıklara yayınlanmıştır
    c)Yeniçerileri II. Mahmut kaldırdı
    d) Osmanlı devleti 1856 Paris anlaşması ile Avrupa devleti sayıldı ve toprakları garanti altına alındı.
    18) Osmanlı Devleti’nde resim yerine geliştirilen sanat dalı aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Nakkaşlık b)Çinicilik c)Hat d)Minyatür
    19) Aşağıdakilerden hangisi Osmanlının yardım ettiği cephelerden değildir?
    a)Makedonya b)Galiçya c)Romanya d)Kanal
    20) Osmanlıda hristiyan erkek çocuklarının askere gitmeme karşılığı verdiği vergiye ne denirdi
    a)Haraç b)Cizye c)Öşür d)Cebelü

    Her sorunun doğru cevabı 5 toplam 100 Puandır Başarı, çalışıp yapabilenindir.
     
  4. erkanisanmaz

    erkanisanmaz Site Yöneticisi Site Yetkilisi Admin

    Katılım:
    20 Ocak 2007
    Mesaj:
    5,360
    Alınan Beğeniler:
    932
    Ödül Puanları:
    113
    7. sosyal bilgiler 2. dönem 3. yazılı

    Adı Soyadı: 2001-2002 Eğitim-Öğretim Yılı Beşbucak İlköğretim Okulu
    Sınıf No: 7. Sınıf II. Dönem Sosyal Bilgiler Dersi III. Yazılı Soruları
    1) Trablusgarp savaşı sonunda hangi antlaşma imzalanmıştır?
    a)Uşi Antlaşması b)Atina Antlaşması c)İstanbul Antlaşması d)Roma Antlaşması
    2) II. Balkan Savaşında Osmanlı Devleti aşağıdakilerden hangisi ile savaşmıştır?
    a)Romanya b)Yunanistan c)Bulgaristan d)İtalya
    3) Aşağıdakilerden hangisi I. Dünya savaşının çıkış bahanesidir?
    a)Fransa’nın Maden kömür yatağı olan Alsas-Loreni alma isteği
    b)Avusturya-Macaristan veliahdının Sırplı bir genç tarafından öldürülmesi
    c)Goben ve Breslav gemilerinin satın alınarak Rus limanlarını bombalaması
    d)Milliyetçilik akımının etkileri
    4) Osmanlı devletinin I. Dünya savaşına Almanya’nın yanında girmesinde hangisi etkili değildir?
    a)Almanya’nın kazanacağı inancı b)Kaybettiğimiz toprakların İtilaflar elinde olması
    c)İtilaf devletlerinin kabul etmemesi c)Rusya’nın Osmanlıya saldırması
    5) Almanya, Osmanlının kendi yanında savaşa girmesini istemiştir Aşağıdakilerden hangisi bu isteklerinin sebeplerinden biri değildir?
    a)Halifelikten yararlanma isteği b)Süveyş kanalını kapama isteği
    c)Osmanlının silah gücünden yararlanma isteği d)Savaşı geniş alana yayma isteği
    6) İngilizlerin sömürgeleri ile irtibatının kesilmesi için açılan cephe hangisidir?
    a)Kafkas b)Suriye c)Kanal(Suveyş) d)Galiçya
    7) Mondros ateşkes anlaşmasının en önemli maddesi hangisidir?
    a)İtilafların Güvenliği tehlikeye düşerse istediği bir yeri işgal edebilecek(7. Madde)
    b)Vilayeti Sitte de karışıklık çıkarsa işgal edilecek(24. Madde)
    c)Boğazlar itilaf Devletleri denetimine verilecek
    d)Demiryolları, tüneller, haberleşme istasyonları,silahlar, limanlar itilaflara verilecek
    8) Aşağıdakilerden hangisi İttifak devletlerinden değildir?
    a)Almanya b)Bulgaristan c)Rusya d)Osmanlı
    9) Aşağıdakilerden hangisi Osmanlının yardım ettiği cephelerden değildir?
    a)Makedonya b)Galiçya c)Romanya d)Kanal
    10) Almanya hangi barış anlaşmasını yapmıştır.?
    a)Versay b)Sen Jermen c)Triyanon d)Nöyyi
    11) Osmanlıda fethedilen toprakları defterlere kaydeden divan üyesi kimdir
    a)Kazasker b)Defterdar c)Şeyhülislam d)Nişancı
    12) Aşağıdaki gelir kaynaklarından hangisi Osmanlı hazinesine girmezdi?
    a)Maden tuzla geliri b)Vakıf geliri c)Gümrük geliri d)Ganimetlerin beşte biri
    13) Aşağıdakilerden hangisi Divanın üyelerinden değildir?
    a)Kazasker b)Nişancı c)Şeyhülislam d)Subaşı
    14) Aşağıdakilerden hangisi Kapıkulu askerlerinden değildir?
    a)Yeniçeriler b)Cebeciler c)Akıncılar d)Humbaracılar
    15) Hangi divan üyesi adalet işlerine bakardı?
    a)Defterdar b)Kazasker c)Nişancı d)Veziriazam
    16) Aşağıdakilerden hangisi dirlik topraklarından değildir?
    a)Has b)Zeamet c)Mülk d)Tımar
    17) Aşağıdakilerden hangisi Osmanlının hazineden para vermeden oluşturduğu askerlerdir?
    a)Yeniçeriler b)Tımarlı sipahiler c)Sağ ulufeciler d)Sağ garipler
    18) Aşağıdakilerden hangisi divanda alınan kararların din açısından uygunluğuna fetva veren divan üyesidir?
    a)Defterdar b)Seyhülislam c)Nişancı d)Vezir
    19) Osmanlılarda ticaret tarım ve hayvancılıkla uğraşan bütün halka verilen genel isim aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Öşür b)Ulufe c)Reâyâ d)Tımar
    20) Osmanlıda hristiyan erkek çocuklarının askere gitmeme karşılığı verdiği vergiye ne denirdi
    a)Haraç b)Cizye c)Öşür d)Cebelü


    Her sorunun doğru cevabı 5 toplam 100 Puandır Başarı, çalışıp yapabilenindir
     
  5. Performans

    Performans Çalışkan Üye Üye

    Katılım:
    26 Ocak 2007
    Mesaj:
    1,561
    Alınan Beğeniler:
    9
    Ödül Puanları:
    38
    7. sosyal bilgiler 2. dönem 3. yazılı

    SOFULAR 100.YIL İLKÖĞRETİM OKULU 2000-2001 ÖĞRETİM YILI SOSYAL BİLGİLER DERSİ 7A SINIFI 2.DÖNEM 3.İMTİHAN SORULARI
    ADI VE SOYADI:
    NO:
    1)Aşağıdakilerden hangisi Çin sınırları içerisindedir?
    a)Özbekistan b)Doğu Türkistan c)Nahcivan d)Karadağ

    2)Aşağıdakilerden hangisi yanlış eşleştirilmiştir?
    a)Özbekistan-Taşkent c)Kırgızistan-Bişkek
    b)Türkmenistan-Aşkabat d)Azerbaycan-Nahcivan

    3)Aşağıdakilerden hangisi bağımsız Türk Cumhuriyetlerinden değildir?
    a)Afganistan b)Türkmenistan c)Kırgızistan d)Özbekistan

    4)Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama amacına ne ad verilir?
    a)Megalo idea b)EOKA c)Enosis d)Arz-ı Mev’ud

    5)Tarihte,Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan topraklara ne ad verilmiştir?
    a)Mezopotamya b)Çukurova c)Maveraünnehir d)Kapadokya

    6)Aşağıdakilerden hangisi bize komşu olmayan bir ülkenin başkentidir?
    a)Sofya b)Şam c)Atina d)Kabil

    7)Caber kalesi hangi ülkededir?
    a)İran b)Suriye c)Irak d)Yunanistan

    8)Aşağıdakilerden hangisi Azerbaycan sınırları içinde yer alan özerk cumhuriyettir?
    a)Tiva b)Saha c)Dağlık Karadağ d)Makedonya

    9)Kazakistan’da bulunan Türk dünyasının ortak üniversitesi konumundaki üniversitenin adı nedir?
    a)Kaşgarlı Mahmud b)Ahmet Yesevi c)Edip Ahmed d)Yusuf Has Hacib

    10)K.K.T.C kaç yılında kuruldu?
    a)1982 b)1983 c)1884 d)1999

    11)Silah yapımıyla sorumlu ocak hangisidir?
    a)Humbaracılar b)Lağımcılar c)Topçular d)Cebeciler

    12)Osmanlılarda mahkeme başkanlarına ne ad verilirdi?
    a)Müderris b)Kazasker c)Kadı d)Müftü

    13)”Kitab-ı Bahriye” kimin eseridir?
    a)Piri Reis b)Ali Kuşçu c)Seydi Ali Reis d)Yunus Emre

    14)Gelirleri direk olarak devlete kalan topraklara ne ad verilir?
    a)Paşmaklık b)Mukataa c)Yurtluk d)Ocaklık

    15)Aşağıdakilerden hangisi devlet topraklarından değildir?
    a)Has b)Zeamet c)Vakıf d)Tımar

    16)Padişah adına devlet işlerini kim yürütürdü?
    a)Şeyh’ül islam b)Müderris c)Nişancı d)Vezir-i azam

    17)Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı padişahlarının kullandığı ünvanlardan değildir?
    a)Kral b)Bey c)Gazi d)Hüdavendigar

    18)Önemli devlet işlerinin görüşüldüğü ve karara bağlandığı yere ne ad verilir?
    a)Enderun b)Divan-ı Hümayun c)Divan-ı Hikmet d)Hükümet

    19)Sınır boylarında düşman hakkında bilgi toplamak,orduya yol açmak ve fırsatını bulduğunda saldırı düzenlemek ile görevli askerlere ne ad verilirdi?
    a)Şövalye b)Sipahi c)Akıncı d)Fedai

    20)Medrese hocalarına ne ad verilirdi?
    a)Öğretmen b)Muallim c)Müdür d)Müderris

    NOT:Her soru 5’er puandır. BAŞARILAR.
     
  6. Performans

    Performans Çalışkan Üye Üye

    Katılım:
    26 Ocak 2007
    Mesaj:
    1,561
    Alınan Beğeniler:
    9
    Ödül Puanları:
    38
    7. sosyal bilgiler 2. dönem 3. yazılı

    1.Osmanlılarda meclis ilk defa ne zaman açılmıştır?
    a)I.Meşrutiyet b)Tanzimat Fermanı c)II.Meşrutiyet d)Islahat Fermanı
    2.Aşağıdaki olaylardan hangisi II.Mahmut zamanında olmuştur?
    a)Tanzimat Fermanı’nın ilanı c)Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması
    b)Kabakçı Mustafa ayaklanması d)Nizam-ı Cedid ordusunun kurulması
    3.Osmanlı Devleti’nde mali işlere bakan divan üyesi aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Kazasker b)Defterdar c)Nişancı d)Reis’ül-Küttap
    4.17. yy’da dışişleri bakanı göreviyle divan üyesi haline gelen devlet görevlisi hangisidir?
    a)Nişancı b)Yeniçeri Ağası c)Defterdar d)Reis’ül-Küttap
    5.Osmanlı Devleti’nde hazinenin gelirleri arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    a)Ganimet b)Öşür c)Cülus d)Orman
    6.Osmanlı Devleti’nde sınırları korumakla görevli askerlere verilen araziye ne ad verilirdi?
    a)Vakıf b)Mukataa c)Ocaklık d)Yurtluk
    7.Sadrazamlar hangi padişahtan itibaren divana başkanlık etmeye başlamışlardır?
    a)II.Mahmut b)I.Mehmet c)I.Süleyman d)II.Mehmet
    8.Osmanlı Devleti’nde Müslüman halkın elde ettiği ürün karşılığı devlete verdiği vergiye ne ad verilirdi?
    a)Cizye b)Öşür c)Haraç d)Ocaklık
    9.Osmanlı Devleti’nde resim yerine geliştirilen sanat dalı aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Nakkaşlık b)Çinicilik c)Hat d)Minyatür
    10.Osmanlı Devleti’nde ilk medrese nerede yaptırılmıştır?
    a)İznik b)İstanbul c)Bursa d)Konya
    11.Yeniçeri Ocağı hangi padişah zamanında kaldırılmıştır?
    a)II.Mehmet b)III.Selim c)II.Mahmut d)II.Osman
    12.Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nde imtiyazlı eyaletlerdendir?
    a)Diyarbakır b)Kırım c)Cezayir d)Tunus
    13.I.Balkan Savaşı’na katılmadığı halde II.Balkan Savaşı’na katılan devlet aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Bulgaristan b)Sırbistan c)Yunanistan d)Romanya
    14.Aşağıdakilerden hangisi I.Dünya Savaşı sonrası imzalanan antlaşmalardan değildir?
    a)Londra b)Versay c)Nöyyi d)Triyanon
    15.I.Balkan Savaşı sonrası imzalanan antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?
    a)İstanbul b)Atina c)Londra d)Uşi
    16.II.Meşrutiyet’i kaldırmaya yönelik olan isyan aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Ahmet Paşa İsyanı b)31 Mart İsyanı c)Patrona Halil İsyanı d)Şeyh Sait İsyanı
    17.Avrupa örnek alınarak yapılan ilk ıslahatlar ne zaman yapılmıştır?
    a)Lale Devri b)III.Selim c)II.Mahmut d)Tanzimat
    18.Osmanlı Devleti Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu hangi antlaşma ile kabul etmiştir?
    a)Karlofça Antlaşması b)Yaş Antlaşması c)Ziştovi Antlaşması d)Prut Antlaşması
    19.Osmanlı Devleti’nin 1533 İstanbul Antlaşması ile Avusturya’ya karşı kazandığı üstünlük hangi antlaş
    ma ile sona ermiştir?
    a)Vasvar Antlaşması b)Karlofça Antlaşması c)Zitvatoruk Antlaşması d)Prut Antlaşması
    20.Osmanlı Devleti’nin 18.yy’da imzaladığı en kârlı antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Belgrat Antlaşması b)Prut Antlaşması c)Hotin Antlaşması d)Yaş Antlaşması
     
  7. Performans

    Performans Çalışkan Üye Üye

    Katılım:
    26 Ocak 2007
    Mesaj:
    1,561
    Alınan Beğeniler:
    9
    Ödül Puanları:
    38
    7. sosyal bilgiler 2. dönem 3. yazılı

    1-Osmanlı devleti ile İtalya arasında meydana gelen Trablusgarp savaşı aşağıdaki antlaşmalardan hangisiyle sona ermiştir?
    a) Londra antlaşması b)Uşi antlaşması
    c)Atina antlaşması d)İstanbul antlaşması
    2-Aşağıdaki devletlerden hangisi I. Dünya savaşının başlangıcında ittifak devletleri tarafında yer alırken, daha sonra saf değiştirerek itilaf devletleri tarafına geçmiştir?
    a)Almanya b)Avusturya-Macaristan
    c)Bulgaristan d)İtalya
    3-I. Dünya savaşını başlatan olay aşağıdakilerden hangisi olmuştur?
    a) Almanya’nın Fransa’ya ait olan Alsas- Loren bölgesini ele geçirmesi.
    b) Rusya’nın Avusturya Macaristan imparatorluğuna savaş açması.
    c) İngiltere’nin Mısır’ı kesin olarak işgal ettiğini bildirmesi
    d) Avusturya- Macaristan veliaht’ının sırp milliyetçisi tarafından öldürülmesi
    4-Osmanlı devleti I. Dünya savaşı sırasında aşağıdaki cephelerden hangisinde Ruslarla mücadele etmiştir?
    a) Kafkas Cephesinde b)Çanakkale Cephesinde
    c) Irak Cephesinde d)Kanal Cephesinde
    5-Osmanlı Devletinin galip geldiği tek cephedir.
    -Osmanlı devletinin bu cephede galip gelmesi Rusya’nın I. Dünya savaşından çekilmesine sebep olmuştur.
    Yukarı da özellikleri verilen cephe aşağıdakilerden hangisidir.
    a) Hicaz- Yemen cephesi b) Galiçya cephesi
    c) Irak Cephesi d) Çanakkale Cephesi.
    6- 19.yy. da aşağıdaki devletlerden hangisi Balkanlarda hakimiyet kurmak amacıyla Panslavizm politikasını gerçekleştirmeye çalışmıştır?
    a)İngiltere b) Rusya c)İtalya d) Avusturya- Macaristan
    7- I. Dünya savaşı sonunda Almanya galip devletlerle hangi antlaşmayı imzalamıştır?
    a)Nöyyi b)Sen Jermen
    c)Triyanon d)Versay
    8- Aşağıdakilerden hangisi, diğerlerinden önce olmuştur?
    a)Balkan savaşları b)Çanakkale savaşları
    c)Trablusgarp savaşı d)31 Mart vakası
    9- Aşağıdakilerden hangisi I. Dünya savaşının sonuçlarından değildir?
    a)Avrupa’nın haritası yeniden çizildi.
    b)İmparatorlukların yıkılarak yerine yeni devletlerin kurulması
    c)Devletlerin yönetim şekillerinde değişmelerin olması
    d)Almanya’nın ikiye ayrılması
    10-I. dünya savaşında itilaf devletleri Osmanlı devletini saf dışı bırakmak ve Rusya’ya yardım etmek için aşağıdakilerden hangisini ele geçirmeyi gerekli görmüşlerdir?
    a)İç Anadolu bölgesini b)Doğu Anadolu Bölgesini
    c)İstanbul ve boğazları d)Akdeniz Bölgesini
    11-Osmanlı devletinde Önemli devlet meselelerinin görüşülerek karara bağlandığı, aynı zamanda yüksek mahkeme özelliği de gösteren kuruma ne ad verilirdi?
    a)Lonca teşkilatı b)Rumeli beylerbeyliği
    c)Divan-ı Hümayun d) Arz odası
    12-Osmanlı devletinin kuruluş yıllarında Divana Padişah başkanlık yapıyordu. Fatihten itibaren padişahlar divan başkanlığından çekilmişlerdir.
    Aşağıdaki devlet adamlarında hangisi Divan’a başkanlık etmeye başlamışlardır?
    a)Kazasker b)Şeyhülislam c)Defterdar d)Vezir-i Azam
    13-Divan’da alınan kararların dine uygun olup olmadığına karar verme yetkisi aşağıdaki divan üyelerinden hangisine aittir?
    a)Vezir- Azam b)Şeyhülislam c)Nişancı d)Defterdar
    14-Aşağıdakilerden verilenlerden hangisi, Osmanlı Devletinde Reaya sınıfının bir parçasını oluşturur.
    a)Ordu mensupları b)Lonca Teşkilatı mensupları
    c) Saray Halkı d)Ulema Sınıfı
    15-Osmanlı devletinde fethedilen toprakları gelirlerine göre deftere kaydetme işini yürüten divan üyesi hangisidir?
    a)Nişancı b)Kazasker c)Vezi-i Azam d)Defterdar
    16-Aşağıdaki ülke başkent eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
    a)İran-Tahran b)Suriye- Şam c)Yunanistan- Sofya d)Irak – Bağdat
    17-Türkiye Cumhuriyetinin toprak parçası olan ve bayrağımızın dalgalandığı Caber kalesi, aşağıdaki ülkelerden hangisinde bulunmaktadır?
    a)İran b) Irak c) Suriye d) Yunanistan
    18-Aşağıdaki komşu ülkelerden hangisi, açık denizlerde ticaret yapabilmek için İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçmek zorundadır?
    a)İran b)Irak c)Yunanistan d) Bulgaristan
    19-Aşağıdaki devletlerden hangisinin Karadeniz’e kıyısı bulunmaz?
    a)Romanya b)İran c) Irak d) Yunanistan
    20-Ülkemize komşu olan aşağıdaki ülkelerden hangisiyle kara sınırımız en fazladır?
    a)Bulgaristan b)Suriye c)Irak d) Nahcivan

    1-C 2-D 3-D 4-A 5-D 6-B 7-D 8-D 9-D 10-C 11-C 12-D 13-B 14-A 15-A 16-C 17-C 18-D 19-D 20-B
     
  8. Performans

    Performans Çalışkan Üye Üye

    Katılım:
    26 Ocak 2007
    Mesaj:
    1,561
    Alınan Beğeniler:
    9
    Ödül Puanları:
    38
    7. sosyal bilgiler 2. dönem 3. yazılı

    Adı Soyadı: 2005-2006 Eğitim-Öğretim Yılı
    Sınıf No: 7. Sınıf II. Dönem Sosyal Bilgiler Dersi II. Yazılı Soruları

    1-Osmanlı devleti ile İtalya arasında meydana gelen Trablusgarp savaşı aşağıdaki antlaşmalardan hangisiyle sona ermiştir?
    a) Londra antlaşması b)Uşi antlaşması
    c)Atina antlaşması d)İstanbul antlaşması
    2-Aşağıdaki devletlerden hangisi I. Dünya savaşının başlangıcında ittifak devletleri tarafında yer alırken, daha sonra saf değiştirerek itilaf devletleri tarafına geçmiştir?
    a)Almanya b)Avusturya-Macaristan
    c)Bulgaristan d)İtalya
    3-I. Dünya savaşını başlatan olay aşağıdakilerden hangisi olmuştur?
    a) Almanya’nın Fransa’ya ait olan Alsas- Loren bölgesini ele geçirmesi.
    b) Rusya’nın Avusturya Macaristan imparatorluğuna savaş açması.
    c) İngiltere’nin Mısır’ı kesin olarak işgal ettiğini bildirmesi
    d) Avusturya- Macaristan veliaht’ının sırp milliyetçisi tarafından öldürülmesi
    4-Osmanlı devleti I. Dünya savaşı sırasında aşağıdaki cephelerden hangisinde Ruslarla mücadele etmiştir?
    a) Kafkas Cephesinde b)Çanakkale Cephesinde
    c) Irak Cephesinde d)Kanal Cephesinde
    5-Osmanlı Devletinin galip geldiği tek cephedir.
    -Osmanlı devletinin bu cephede galip gelmesi Rusya’nın I. Dünya savaşından çekilmesine sebep olmuştur.
    Yukarı da özellikleri verilen cephe aşağıdakilerden hangisidir.
    a) Hicaz- Yemen cephesi b) Galiçya cephesi
    c) Irak Cephesi d) Çanakkale Cephesi.
    6- 19.yy. da aşağıdaki devletlerden hangisi Balkanlarda hakimiyet kurmak amacıyla Panslavizm politikasını gerçekleştirmeye çalışmıştır?
    a)İngiltere b) Rusya c)İtalya d) Avusturya- Macaristan
    7- I. Dünya savaşı sonunda Almanya galip devletlerle hangi antlaşmayı imzalamıştır?
    a)Nöyyi b)Sen Jermen
    c)Triyanon d)Versay
    8- Aşağıdakilerden hangisi, diğerlerinden önce olmuştur?
    a)Balkan savaşları b)Çanakkale savaşları
    c)Trablusgarp savaşı d)31 Mart vakası
    9- Aşağıdakilerden hangisi I. Dünya savaşının sonuçlarından değildir?
    a)Avrupa’nın haritası yeniden çizildi.
    b)İmparatorlukların yıkılarak yerine yeni devletlerin kurulması
    c)Devletlerin yönetim şekillerinde değişmelerin olması
    d)Almanya’nın ikiye ayrılması
    10-I. dünya savaşında itilaf devletleri Osmanlı devletini saf dışı bırakmak ve Rusya’ya yardım etmek için aşağıdakilerden hangisini ele geçirmeyi gerekli görmüşlerdir?
    a)İç Anadolu bölgesini b)Doğu Anadolu Bölgesini
    c)İstanbul ve boğazları d)Akdeniz Bölgesini
    11-Osmanlı devletinde Önemli devlet meselelerinin görüşülerek karara bağlandığı, aynı zamanda yüksek mahkeme özelliği de gösteren kuruma ne ad verilirdi?
    a)Lonca teşkilatı b)Rumeli beylerbeyliği
    c)Divan-ı Hümayun d) Arz odası
    12-Osmanlı devletinin kuruluş yıllarında Divana Padişah başkanlık yapıyordu. Fatihten itibaren padişahlar divan başkanlığından çekilmişlerdir.
    Aşağıdaki devlet adamlarında hangisi Divan’a başkanlık etmeye başlamışlardır?
    a)Kazasker b)Şeyhülislam c)Defterdar d)Vezir-i Azam
    13-Divan’da alınan kararların dine uygun olup olmadığına karar verme yetkisi aşağıdaki divan üyelerinden hangisine aittir?
    a)Vezir- Azam b)Şeyhülislam c)Nişancı d)Defterdar
    14-Aşağıdakilerden verilenlerden hangisi, Osmanlı Devletinde Reaya sınıfının bir parçasını oluşturur.
    a)Ordu mensupları b)Lonca Teşkilatı mensupları
    c) Saray Halkı d)Ulema Sınıfı
    15-Osmanlı devletinde fethedilen toprakları gelirlerine göre deftere kaydetme işini yürüten divan üyesi hangisidir?
    a)Nişancı b)Kazasker c)Vezi-i Azam d)Defterdar
    16-Aşağıdaki ülke başkent eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
    a)İran-Tahran b)Suriye- Şam
    c)Yunanistan- Sofya d)Irak – Bağdat
    17-Türkiye Cumhuriyetinin toprak parçası olan ve bayrağımızın dalgalandığı Caber kalesi, aşağıdaki ülkelerden hangisinde bulunmaktadır?
    a)İran b) Irak c) Suriye d) Yunanistan
    18-Aşağıdaki komşu ülkelerden hangisi, açık denizlerde ticaret yapabilmek için İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçmek zorundadır?
    a)İran b)Irak c)Yunanistan d) Bulgaristan
    19-Aşağıdaki devletlerden hangisinin Karadeniz’e kıyısı bulunmaz?
    a)Romanya b)İran c) Irak d) Yunanistan
    20-Ülkemize komşu olan aşağıdaki ülkelerden hangisiyle kara sınırımız en fazladır?
    a)Bulgaristan b)Suriye c)Irak d) Nahcivan
     
  9. skarahisarlý

    skarahisarlý Yeni Üye Üye

    Katılım:
    3 Mart 2007
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    7. sosyal bilgiler 2. dönem 3. yazılı

    :-X
     
  10. serkangenceli

    serkangenceli Misafir Ziyaretçi

    7. sosyal bilgiler 2. dönem 3. yazılı

    emeğinize sağlık ::)
     
  11. freedomaslý

    freedomaslý Yeni Üye Üye

    Katılım:
    3 Mart 2007
    Mesaj:
    1
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    7. sosyal bilgiler 2. dönem 3. yazılı

    soru yayınlayan herkese teşekkürler... :p
     
  12. senoshyhepyolda

    senoshyhepyolda Yeni Üye Üye

    Katılım:
    21 Mayıs 2008
    Mesaj:
    1
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    [bgcolor=#ffffff]teşekkürler[/bgcolor]
     
  13. oflaz40

    oflaz40 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2007
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
  14. sosyalci15

    sosyalci15 Üye Üye

    Katılım:
    8 Ocak 2008
    Mesaj:
    13
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    teşekkürler
     
  15. tibetli

    tibetli Çalışkan Üye Üye

    Katılım:
    22 Mart 2007
    Mesaj:
    120
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    18
  16. golgota

    golgota Yeni Üye Üye

    Katılım:
    26 Mart 2008
    Mesaj:
    1
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    teşekkürler.....
     
  17. yeþilpýnar

    yeþilpýnar Üye Üye

    Katılım:
    6 Şubat 2008
    Mesaj:
    5
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
  18. fatihbilgin

    fatihbilgin Yeni Üye Üye

    Katılım:
    27 Mayıs 2007
    Mesaj:
    1
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    açamadım
     
  19. reko70

    reko70 Üye Üye

    Katılım:
    11 Eylül 2007
    Mesaj:
    8
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    teşekkürler
     
  20. tradion

    tradion Üye Üye

    Katılım:
    16 Nisan 2009
    Mesaj:
    11
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Çok güzel olmuş. ;)
     
Yükleniyor...

Bu Sayfayı Paylaş